I juni stilte Norges Farmaceutiske Forening i Oslo Pride-paraden sammen med 50 000 andre deltakere og statsminister Erna ­Solberg i spissen. Foreningens lille, men ­fargerike delegasjon ble lagt merke til og heiet frem i sin paradedebut. En synlig­gjøring av ypperste klasse. Bak all glitter og stas ligger imidlertid et klart budskap: å feire og verne om rettigheter som er ­tilkjempet ­gjennom årenes løp av ­lhbt-­personer. I hendene til feil maktelite kan alt dette ­fjernes ved et ­pennestrøk. Derfor er det viktig at helse­personell viser sin solidaritet. Pasienter, også seksuelle minoriteter og ­kjønns­minoriteter, skal sikres lik behandling og bli møtt med samme respekt i ­helse­vesenet. Menneskeverd angår oss alle. Dette ­faktum støtter Farmaceutene gjennom å gå i Pride-paraden.

Verdien av farmasøytisk arbeidskraft ­stiger stadig. I 2009 var Trondheim først ut i ­landet med å ansette en kommunefarmasøyt. I ett tiår har Astrid Gilje Hageler jobbet jevnt og trutt med sine mange oppgaver og til gagns vist hvor betydningsfull fagkompe­tansen ­hennes er. Nå belønnes hun med en ­kollega. Sammen med Hege Therese Bell skal ­Hageler endelig få tatt tak i nedprioriterte områder, eksempelvis å styrke ­legemiddel­opplæring av sykepleiere og vernepleiere. Heia Trondheim!

Sykehusapotekene i Midt-Norge er en nasjonal spydspiss innen klinisk farmasi. Siden 2006 har de plassert farmasøyter ut i Helse Midt-Norges klinikker, og fra 2015 har helseforetaket bevilget millionbeløp for å bygge opp et fagmiljø på området. I vår leverte Sykehusapotekene i Midt-Norge 40 årsverk ut i de sju sykehusene, og målet er 50 i løpet av 2022. Medisinsk fagsjef i Helse Nord-Trøndelag, Paul Georg ­Skogen, ­lovpriser arbeidskraften. Han forteller til NFT at det nå ses på hvordan de kliniske ­farmasøytene kan komme fastlegen til gode.

«Gode ord er bedre enn gull», heter et dansk ordtak. Når helseadministrativ ledelse og personell fremsnakker farmasøytisk ­kompetanse, ja, da er det bare å takke og ta imot. Det finnes ingen bedre måte å befeste farmasøytenes posisjon innen helsetjenesten.


(Publisert i NFT nr. 6/2019 side 5)