Vi går inn i et halvår med store og betydningsfulle begivenheter på det ­legemiddel­politiske området i Norge. Rammeverket for netthandel og forsendelse gjennomgås, ­fullsortimentskravet faller ved nyttår og den nye legemiddelmeldingen ventes fremlagt innen påske. Det er mange som har forventninger knyttet til disse ­milepælene og det er lov å være spent.

Komplett Group ligger nå i startgropen og meisler ut det som etter alle solemerker å dømme blir landets største nettapotek. Komplett Apoteks gründere i Sandefjord arbeider med stor iver og entusiasme – i påvente av myndighetenes utforming av regelverk. Tradisjonen tro er Komplett lutter øre overfor hva brukerne anser som god informasjon og akseptabel leveringstid. Ambisjonen er å være «et apotek med et sterkt fagmiljø til beste for kunden», ifølge driftsdirektør og cand.pharm. Stig Henning Pedersen. Vektlegging av ulike løsninger for å sikre farmasøytfaglig rådgivning er således et must. Her kan det også åpenbare seg nye muligheter: «Økende netthandel av legemidler vil kunne fremskynde det vi farmasøyter har arbeidet for i mange år, nemlig at det satses på betalte tjenester i apotek», spår Pedersen.

Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene) har vært i Helse- og omsorgs­departementet og presentert sine innspill til den kommende legemiddelmeldingen. ­Foreningen er klinkende klar i sitt budskap om at farmasøytkompetansen må brukes mer og bedre, og har bedt om konkrete oppdrag fra styresmaktene. Det er bare å håpe at HOD tar oppfordringen på alvor.

Prisen «Årets farmasøyt» har Farmaceutene delt ut siden 1998, som et fast innslag under Farmasidagene. Det er verdt å merke seg at tildelingen i år flyttes til Verdens farmasøytdag, 25. september. Vil du bli med på denne viktige markeringen, meld deg på snarest!

«Menneske må ha noko å vente seg, det lever ikkje utan», mente forfatteren Olav Duun (1876–1939). Det kan være greit å ha i mente når nye kapitler i legemiddelpolitikkens historie nå skrives.

(Publisert i NFT nr. 9/2014 side 5.)