«Alle vil bli gamle, men ingen vil være gammel», heter et ordtak.

En aldrende befolkning parallelt med et synkende antall yrkesaktive er myndighetenes store hodepine. Trykket på en allerede presset helse- og omsorgssektor vil bli formidabelt, og kloke hoder trengs for å finne fornuftige løsninger. Enrico Callegari, overlege i alderspsykiatri ved Sykehuset Østfold, har hjerte for de eldste pasientene. I møte med NFT tar han opp et svært essensielt tema; overmedisinering og feilmedisinering. Eksempelvis er det altfor lett å ty til medisiner når et gammelt og urolig menneske skal roes ned. Callegari, som selv har forsket på psykofarmakabruk i sykehjem, er opptatt av å øke spisskompetansen på legemidler, i tillegg til den menneskelige kompetansen. Psykiateren har meget god erfaring med farmasøytkolleger på sykehuset og etterlyser nå at farmasøyter benyttes mer i eldreomsorgen. Vi kunne ikke vært mer enig!

I 2024 er det hundre år siden Norsk Farmasøytisk Selskap (NFS) ble dannet. Selve fødselsdagen er i mai, men det stolte jubileet feires gjennom hele året. Det står respekt av NFS’ høye alder og vitner om at foreningen har klart å følge med i tiden. Flaggskipet er Farmasidagene, et populært arrangement som både farmasøyter og farmasistudenter har funnet veien til i en årrekke. NFT har slått av en prat med daglig leder Hege Helm og styreleder Ken Tesaker som kan bekrefte at hundreåringen lever i beste velgående og lufter samtidig planer for fremtiden.

Også farmasøyter har innsett at sosiale medier er en enkel vei å nå ut til publikum på. Instafarmasøytene runder snart to år på Instagram, og kunnskapsdelingen om legemidler og helse har vist seg å bli godt mottatt. De nådde ikke helt opp til finalen i Vixen Awards, men å bli semifinalist var på ingen måte ueffent. Det betyr at man ikke nødvendigvis må være ung og hipp for å få oppmerksomhet, så lenge budskapet er fengende og læringspotensialet stort.

(Publisert i NFT nr. 2/2024, side 5)