«Å tenke på fremtiden vil si å tjene dagen i dag», mente den tysk-norske forfatteren Max Tau (1897—1976).

Ingen kan se for seg et anstendig, fremtidsrettet helsevesen uten å nevne ord som effektivisering, automatisering og smartere ressursbruk. Med et fast blikk på morgendagens utfordringer er det lett å innse at datamaskiner vil ta en stadig større rolle innen helserelaterte oppgaver. Farmasøyt Andrea Storås, som er bitt av teknologibasillen, tar nå doktorgrad i kunstig intelligens (KI) ved Oslomet. I et intervju med NFT snakker hun varmt om hva KI kan benyttes til innen ulike områder av farmasien. Samtidig etterlyser hun at flere innen profesjonen fatter interesse for IT og blir med og styrer utviklingen.

En som virkelig har tatt initiativ og formet sin egen stilling, er Kristin Müller. Med god timing, iherdig innsats og et åpent sinn har hun oppnådd å bli ansatt som klinisk farmasøyt ved Fagernes legesenter. Ansettelsen, som lovprises av kollegene, er intet mindre enn et stykke pionerarbeid. Bli med NFT på besøk hos Müller som velvillig gir leserne et innblikk i en meget variert arbeidshverdag. Det bør være til inspirasjon, spesielt for utøvere av klinisk farmasi, men også andre farmasøyter som ønsker å utvide horisonten i det fremtidige jobbmarkedet.

Den 1. september får Farmaceutene ny leder, Birgitte Lloyd, og nytt sentralstyre. Det er først nå foreningen opplever et reelt leder- og styreskifte midt i et kalenderår, helt i tråd med gjeldende vedtekter. Avtroppende leder Urd Andestad, i likhet med flere av de nåværende styremedlemmene, tok over stafettpinnen 1. januar 2021 og avslutter vervet 31. august. Det er uvant, men spennende med et lederskifte på høsten og ikke ved årsskiftet, som tradisjonen har vært tidligere. Styret får en solid miks av yrkes- og foreningserfaring samt tilførsel av friskt blod, hvilket lover godt for Farmaceutenes kommende år.


(Publisert i NFT nr. 6/2023 side 5)