Gjennom det siste året har jeg vært så heldig å få være leder for den nasjonale studentforeningen for norske farmasi­studenter, Norwegian Pharmaceutical Students’ Association (NoPSA).

Johan Mikkelborg Moss, farmasistudent ved UiT – Norges arktiske universitet og leder av NoPSA 2020/2021. Skjermbilde: Tore Rasmussen Steien

Det har vært et annerledes år å være student, og det er noen punkter jeg vil gjøre flere i ­farmasimiljøet oppmerksom på. Man kan alltids sammenlikne forskjellig grupper i en pandemi, og jeg sier ikke at studenter har det verst.

Underklassebehandling

Det har pågått og pågår en ­diskrimineringen av studenter under pandemien. Permitterte studenter får ikke tilbud om ­dagpenger, men mer lån. Som ­student er det de færreste som klarer seg på kun stipend og lån under studietiden. Man er ­avhengig av oppsparte midler, deltidsjobb eller støtte fra familie. Jeg syns det er helt hårreisende at studenter som blir permitterte, ikke skal få dagpenger på lik linje med sin kollega. Bare fordi man har valgt å studere, skal man ­diskrimineres. Man kan tenke seg hvis andre samfunnsgrupper fikk tilbud om lån der mindre del kan omgjøres til stipend om man klarer å bevise ­inntektsbortfall. Man kan ikke engang velge å kun ta opp den andelen av lånet som kan bli omgjort til stipend, men må ta imot hele summen. Denne underklassebehandlingen som regjeringen har gitt studenter, er til å bli kvalm av, og jeg mener det er å utnytte en allerede svak samfunnsgruppe som rett og slett blir undertrykt. 

Farmasi-norge må stille opp

Heldigvis jobber mange farmasistudenter ­deltid i apotek og der har det ikke vært mange ­permitteringer meg bekjent. Men i vår under­søkelse i desember så vi at 18,3 prosent av farmasi­studentene ikke jobbet i apotek og av de hadde 55 prosent blitt permittert på grunn av korona. Kanskje har ikke disse studentene ­erfaring fra apotek ennå, og da kan det være vanskelig å få jobb på apotek. Jeg håper at ­apotekere og ­bestyrere har en lavere terskel for å ansette ­studenter som ikke har erfaring i apotek fra før av, spesielt i denne pandemien. Det er en god investering, og det kan kanskje hindre at enkelte slutter på studiet av økonomiske ­grunner. Når ikke regjeringen ­ivaretar ­studenter, må Farmasi-Norge gjøre det selv!

Fratatt sosiale møteplasser

Jeg vil også minne om all den sosiale kontakten studenter mister. Ferdig utdannede farmasøyter kan sikkert mimre tilbake til ­studietiden om alle fester, turer og alle de gode vennene man fikk. Kanskje er det den gjengen dere fikk på ­studiet som fortsatt er deres primære­ ­vennekrets! Tenk da på de som begynner på ­studiet nå og ikke får møte hverandre. Det aller, aller meste har vært digitalt nå. Jeg føler meg sånn sett ­heldig som bare har hatt pandemi det siste året av studiet mitt. Ville du klart deg ­gjennom ­studiet, kanskje i en helt ny by, om du nesten bare så klassen din på Zoom? Kanskje ikke alle har på kamera heller, så du vet nesten ikke hvem som er i ­klassen din. Ingen lunsj sammen etter forelesning. Ingen eksamensfest. Nyttårsball og ­hyttetur er bare ­rykter om noe som en gang var. Jeg er glad i faget mitt og angrer ikke et sekund på at jeg valgte å studere farmasi. Men jeg er jammen ikke sikker på om jeg hadde fullført hvis det ikke hadde vært for alt det sosiale og vennskapene jeg har fått gjennom studiet. 

Applaus for lokale tiltak

De lokale studentforeningene som er medlem i NoPSA (Antidot – NTNU, Elixir – Oslomet, Generica – UiB, Placebo – UiT, Prodrug – Nord universitet og Veneficus – UiO) har prøvd å være kreative og jobbet for sine studenter. Flere arrangementer har blitt avlyst på grunn av pandemirestriksjoner, men enkelte har likevel fått til arrangementer. Placebo fikk for eksempel arrangert hyttetur i høst og fordele studentene i små kohorter i forskjellige hytter for å ivareta smittevern. All applaus for det de lokale studentforeningene får til!

Utfordrende også for studiestedene

Mitt inntrykk av studiestedenes håndtering av ­pandemien har generelt vært bra. Tilbake­meldinger vi har fått fra studenter viser at ikke alle er helt ­fornøyd med hvordan tilpasningen har vært, men jeg tror og har inntrykk av at de aller fleste forelesere, emneansvarlige og ­studie­ledelse har gjort sitt aller beste for sine studenter. Takk for arbeidet dere har gjort for farmasistudentene! Vi som studenter må også huske på at det er utfordrende for dem med en helt ny ­hverdag. I den anledning oppfordrer jeg alle ­studenter til å slå på kamera hvis det er ønskelig av foreleser. Det kan være demotiverende å holde en forelesning til svarte skjermer.

Stolt av farmasistudentene

Det har vært en del anklager mot studenter ­angående smitteutbrudd. Det er noe jeg ikke kjenner igjen blant farmasistudenter. All mediahets mot studenter er noe som ikke treffer farmasistudenter.

Farmasistudentene i Norge har stilt opp som beredskap i apotek over hele landet gjennom ­beredskapsregisteret vi i NoPSA opprettet ved starten av pandemien. 

Vi i NoPSA-styret er stolte over farmasi­student­ene i Norge.

Nytt NoPSA-styre

Til slutt vil jeg takke for meg og styret jeg har ledet det siste året. Vi har tatt imot utfordringer gjennom året og løst dem godt, og jeg har glad jeg har fått dette året med dere! Godt jobba!

Nå er det tid for nye farmasistudenter å lede NoPSA inn i fremtiden. Den nye lederen, David Lukas Bleich, tar fakkelen videre med resten av nytt styre, og jeg håper alle samarbeidspartnere med NoPSA tar dem vel imot! Lykke til! 

(Publisert i NFT nr. 4/2021 side 28-29)