Takk for interessen!
LESERBREV: Både apotek og farmasøyter bryr seg om pasientene, men farmasøyter er en autoriserte helsepersonell og en profesjon. Apotek er en arbeidsplass eid av investorer med interesse for avkastning, skriver Haakon Gravanti Rosland, Torbjørn Nygård og Marie Benedicte Løken.
I artikkelen Vil tilby legemiddelgjennomgang på legekontoret (NFT nr. 8/2021) oppnådde vi mer oppmerksomhet enn vi skulle tro, og vi takker alle som har lest og engasjert seg. Vi ønsker å avklare med en gang at apotekfarmasøyter har og viser en høy integritet, yrkesstolthet og profesjonalitet, og vårt ønske er ikke å splitte profesjonen, som leder for Apotekforeningen Per T. Lund antyder i sitt leserinnlegg Sammen står vi sterkere (NFT nr. 9/2021). Vi er alle tre apotekfarmasøyter, og vet hvor viktig rollen apotekfarmasøyter er i helsetjenesten.
Farmasøyter i apotek er autorisert helsepersonell med høy farmasøytfaglig integritet og yrkesetikk, opptatt av riktig legemiddelbruk og har pasienten i sentrum; de som har eierandeler i apotekkjedene kan selvsagt bry seg om pasientene, men utgangspunktet er at de har investert penger og er interessert i avkastning.
Forskjell på profesjon og bransje
Det er viktig at vi kan drøfte og diskutere saker fritt i vårt eget profesjonstidsskrift, for det er i diskusjoner man finner løsninger og nye ideer for å fremme vår egen profesjon. Det kan også være vanskelig å nyansere små innlegg, slik at alle poeng for å vise helheten ikke alltid kommer frem. Vi er enig i mange av poengene Lund trekker frem i sitt innlegg, samtidig er det enkelte uttalelser vi stiller spørsmål ved. I sitt innlegg bruker Lund «apotek» og «apotekfarmasøyter» litt om hverandre. Det er imidlertid viktig å skille mellom farmasøyter i apotek og apotek; Farmasøyter er en profesjon ansatt i apotek. Apotek er en arbeidsplass eid av i all hovedsak investorer uten tilknytning til Norge. Det er to grupper med noen sammenfallende interesser, men allikevel grunnleggende forskjellig innstilling til formålet med apotekdriften: Farmasøyter i apotek er autorisert helsepersonell med høy farmasøytfaglig integritet og yrkesetikk, opptatt av riktig legemiddelbruk og har pasienten i sentrum; de som har eierandeler i apotekkjedene kan selvsagt bry seg om pasientene, men utgangspunktet er at de har investert penger og er interessert i avkastning.
Per dags dato har tre store apotekkjeder bidratt til å systematisere tilbudet av og øke etterspørselen etter lokale farmasøytiske tjenester. Det har gått 20 år, med blandede resultater som Reidun Kjome, leder for Senter for farmasi ved Universitetet i Bergen, poengterer i leserbrevet Lojalitet og mistenkeliggjøring. Vi sier ikke at kjedene eller Apotekforeningen ikke har prøvd, men de store resultatene uteblir. Farmasøyter som profesjon kan ikke la seg holde tilbake av dette, men kan bidra til å spre bruken av farmasøytiske tjenester, enten det er innenfor eller utenfor apotek. Vår tjeneste vil kunne være med på å åpne dører, slik at farmasøyter og apotek faktisk kan oppnå sitt potensial.
Riktig legemiddelbruk i sentrum
Som autoriserte helsepersonell har farmasøyter pasienten i sentrum. Veiledning om legemidler bør gjøres av farmasøyter og må tilpasses legemiddelbrukeren og tilbys under betingelser som passer dem, enten det er i apotek, på legekontor, på nett, på sykehus eller hjemme hos legemiddelbrukeren. På samme måte som enkelte velger å vaksineres på apoteket fremfor legekontoret, kan andre velge å få rådgivning på legekontoret fremfor apoteket. Å ha en tjeneste flere steder kan legitimere behovet for selve tjenesten og kvaliteten på tjenestene i apotek. Vi ser på det som positivt at rådgivningstjenester tilbys i flere ledd av helsevesenet. På denne måten blir legemiddelrådgivning lettere tilgjengelig for flere pasienter, men samtidig blir farmasøyten som profesjon også mer synliggjort.
Les også: Vil tilby legemiddelgjennomgang på legekontoret
Les også: Sammen står vi sterkere
Les også: Privatpraktiserende farmasøyter: fremtidens helsetjeneste?
Les også: Lojalitet og mistenkeliggjøring
(Publisert i NFT nr. 1/2022 side 35)