Akademikerne brøt forhandlingene med KS fredag 29. april. Like etter etter brøt Akademikerne også forhandlingene med Oslo kommune som forhandler på egenhånd.

— Vi gikk inn i forhandlingene med et ønske om å komme til enighet, men nå trenger vi hjelp av Riksmekleren, sier Tonje Leborg, leder for Akademikerne kommune i en pressemelding.

 — Vi har vært løsningsorienterte, men i år er det viktig med et godt oppgjør for våre medlemmer. Arbeidsgivers tilbud var ikke godt nok.

Mange kommuner sliter med å rekruttere og beholde høyt utdannede, og Akademikerne mener at lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor er for høyt. Nesten 50 prosent av norske kommuner har ingen ansatte jurister og 40 prosent mangler IKT-kompetanse.

Akademikerne gikk inn i forhandlingene med krav om solid reallønnsvekst. 

— Norsk økonomi går godt. I tillegg står vi overfor store kompetansebehov i kommunene. Kombinert med høye priser er det både rom og behov for et godt lønnsoppgjør, for å sikre at kommunene kan rekruttere og beholde dyktige folk med høy kompetanse også i konkurranse med privat sektor, sier Leborg.

Hun forteller at bruddet er basert på en helhetsvurdering av tilbudet. 

Meklingene starter mandag 2.mai med frist 23. mai klokken 24.00.