2020 har vært preget av strenge smitteverntiltak og en hverdag på apotek og andre steder som er milevis fra den alle kjenner. Som en takk har Apotek 1 valgt å gi ansatte som har jobbet under pandemien en bonus.

— Alle fortjener å bli løftet frem for den fantastiske innsatsen som er lagt ned, engasjementet som er vist og bidraget til å bekjempe pandemien i landet, sier administrerende direktør i Apotek 1, Øyvind Winther i en pressemelding.

Ansatte som har jobbet fulltid får bonus på 10 000 kroner. De som har jobbet deltid eller som har jobbet deler av pandemien, minst ti prosent i perioden 1. februar og 31. oktober, får en tilsvarende prosent av 10 000 kroner. Fravær på grunn av permitteringer påvirker rimelig nok ikke bonusen. Samme bonus gjelder for ansatte i alle deler og på alle nivåer i selskapet. Ansatte med individuelle bonusordninger beholder disse, men de avkortes med bonusen som utbetales nå.  

Usikkerheten har tynget

Apotek 1 opplyser at hovedfokuset har vært å ivareta tryggheten til både kunder og ansatte, i en tid med stadig nye smitteverntiltak. Å fortsatt være tilgjengelig som et lavterskel helsetilbud til befolkningen i perioden etter at landet stengte ned, har vært viktig og lederen skryter av de ansatte.

— Jeg er meget imponert over den ekstraordinære innsatsen som legges ned og stolt av håndteringen av denne pandemien, sier Winther.

Situasjonen har vært krevende for ansatte som står i frontlinjen, og de setter pris på at ledelsen anerkjenner innsatsen. 

— Det er usikkerheten som har vært det tyngste i denne perioden. Å ikke vite hvordan verden ser ut om 14 dager er krevende. Derfor er det ekstra hyggelig å bli satt pris på av selskapet på denne måten. Ansatte reagerte med stor glede da vi fikk budskapet, sier hovedtillitsvalgt for farmasøytene i Apotek 1, Ingun Gjerde. 

Full innsats hos alle

Apotekene har opplevd stor etterspørsel og utfordrende logistikk. For å forsyne apotekene med nok varer har enkelte ansatte tilbragt netter på lageret, frakt av varer har nærmest gått døgnet rundt og multidoseavdelingen har også måtte justere sine arbeidstider. På Servicekontoret har ansatte jobbet på spreng både tidlig og sent for å informere ansatte med oppdatert informasjon om alt fra smittevern og karanteneregler til forventet vareforsyning.

— Driftsmessig har det vært et godt år, men vi skulle aller helst ha vært foruten pandemien, konkluderer Winther.

De andre kjedene vurderer påskjønnelse

Boots og Vitusapotek/NM opplyser via e-post at de også vurderer en påskjønnelse til ansatte i forbindelse med innsatsen under koronakrisen, men at de foreløpig ikke har avgjort hvordan de skal gjøre det. 

— Her har vi ikke konkludert helt, men vi ser på ulike alternativer. Det er klart at det er svært viktig for oss som arbeidsgiver å se medarbeiderne våre og å vise at vi setter pris på den fantastiske innsatsen de har gjort i år, ofte under vanskelige forhold med koronatiltak og stort press. Vi får heller ikke markert julen på tradisjonelt vis, slik vi har lange tradisjoner for i Boots Norge, så dermed er det naturlig at vi gjør noe annet for å vise vår takknemlighet overfor våre medarbeidere, sier kommunikasjonssjef i Boots Anne Margrethe Aldin Thune.

— Vi tar av oss hatten for alle våre medarbeidere – vi hadde ikke klart oss gjennom denne vanskelige perioden uten iherdig og modig innsats fra dyktige ansatte i hele selskapet. NMD ønsker å belønne det fantastiske arbeidet som legges ned hver dag i en tøff tid, og gjør en endelig vurdering av dette ved avvikling av vårt regnskapsår første kvartal neste år, sier kommunikasjonsansvarlig i NMD, Tonje Kinn.

Les også: Farmaceutene forventer lønnsøkning i år