Forbrukertilsynet har gjennomført kontroll av markedsføring og prising av hånddesinfeksjon på nettsidene til 11 apotek, og alle får kritikk for dårlig informasjon om pris. Det er kun varepris, på den enkelte flaske, som opplyses og ikke enhetsprisen per liter. 

I likelydende brev til Apotek1.no, Vitusapotek.no, Farmasiet.no, Boots.no, ApotekDirekte.no, 123apotek.no, PulsApotek.no, E-apoteket.no, Lynxapotek.no, iApoteket.no og Apotekhjem.no krever Forbrukertilsynet at apotekene opplyser om enhetspriser for alle varer som ikke er unntatt kravet om enhetsprismerking.

«Formålet med bestemmelser om prismerking og enhetsprismerking er å legge til rette for at forbrukerne skal kunne foreta prissammenligninger. For at forbrukerne skal kunne foreta informerte og fornuftige valg, basert på en reell priskonkurranse, er det en forutsetning at forbrukeren kan gjøre seg kjent med prisen på aktuelle varer.» skriver tilsynet i brevet til apotekene. 

Les også: Polen holder tilbake håndsprit som skulle til Norge

Viktig å kunne sammenlikne

E24.no har omtalt saken og Jo Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet, understreker der viktigheten av riktige prismerking.

— Det er store prisforskjeller på grunn av coronaviruset, og derfor er det viktig at forbrukeren lett kan sammenligne priser, sier Gjedrem til e24.no.

Tekniske årsaker

Ifølge nettavisen skylder apotekene på tekniske årsaker. 

— Det handler om systemet vi bruker nå for netthandelen. Vi har en systemteknisk problem som gjør at det er vanskelig å få opp enhetsprisen. Det gjelder ikke bare på håndsprit, men på flere produkter. Vi er i dialog med tilsynet på dette og jobber også med en teknisk løsning, sier kommunikasjonssjef i Boots, Anne Margrethe Aldin Thune, til e24.no.