Prisen Årets farmasøyt gikk i år til alle ­apotek­farmasøyter i Norge. De får utmerkelsen for å ha taklet en utfordrende situasjon på en imponerende måte.

NFT har tatt en liten runde i forskjellige ­apotek for å snakke med farmasøyter og høre hvordan det har vært og hva de synes om prisen.

Alle mener det er bra at Farmaceutene ­aner­kjenner den store innsatsen norske ­apotek­farmasøyter har gjort under pandemien. Alle har jobbet hardt, og det har vært mange bekymringer, men de fleste synes det stort sett har gått bra.

Les også: Alle apotekfarmasøyter hedres som Årets farmasøyt 2021

 

Vi stilte disse apotekfarmasøytene spørsmålene:

1. Hvordan har det vært å jobbe under pandemien?
 · Hva har vært det verste?
 · Har det vært noe positivt?

2. Hva synes du om at Farmaceutene har kåret alle ­apotekfarmasøyter til Årets farmasøyt?

Les også: Kaotiske, hektiske, skremmende og artige koronatider i apotek

 

Apotek 1 Tynset
Maame Tiwaa Awuah og Viktorija Pakule

Hvordan har det vært å jobbe under pandemien?

— Det har vært utfordringer samtidig som det har vært lærerikt.

Apoteker Maame Tiwaa Awuah:

— Jeg jobbet i Trondheim i ­starten av pandemien, og da var den verste utfordringen at vi måtte permittere kolleger og venner. Det var veldig vanskelig å gi dem slike beskjeder.

— Å jobbe i Tynset er skikkelig annerledes, men i mai ble det utbrudd her, og vi måtte ned i åpningstider. Jeg hadde fri i den perioden, men måtte organisere og ringe rundt for å få nok folk på grunn av karantene. Jeg opplevde at kundene på apoteket satte så mye pris på oss. Flere sa: «Tusen takk for at dere er åpen, og tusen takk for at vi fikk medisiner.» Noen satt i ­karantene og kunne ikke komme til apoteket, slik at vi måtte ordne så de kunne få medisiner. Det var noe nytt jeg ikke hadde tenkt på før, og vi måtte tenke nytt for å hjelpe folk. Det var en del medisiner det var vanskelig å få tak i, og vi kunne ikke la dem hamstre, men de satte pris på at de kunne få litt. Og vi hadde avtale med en del kunder om at vi kunne sende melding når vi fikk inn noe eller fikk utenlandske pakker.

Hva synes dere om at Farmaceutene har kåret alle ­apotek­farmasøyter til Årets farmasøyt?

— Vi synes det er veldig bra at de setter pris på oss og at­ de ­prioriterer oss, for mens andre stengte og var hjemme, måtte jo vi på jobb og stille opp for samfunnet og pasientene. Så det er veldig bra at de ser det.

 

Boots apotek Tynset
Ingunn Jordet

Hvordan har det vært å jobbe under pandemien?

— Det har egentlig ikke vært den helt store forskjellen. Det er spriting, og det er pleksiglass. Vi gikk med munnbind i fjorten dager da det var utbrudd på Tynset, men ellers har det ikke vært særlig forskjell. Det verste var kanskje å gå med munnbind. Det var varmt. Men da tenkte vi på dem som har gått med munnbind hele tiden, og oss var det ikke noe synd på. Vi er et ganske stort sendeapotek og har medisinutsalg i et ganske stort område. Akkurat da Norge stengte ned, så var det kaos her, for da var det ingen som skulle reise, og da ringte folk og skulle ha sendt medisiner. Det ble veldig mye. Det positive må være at folk tenker mer på ­hygiene og at de skal sprite fingrene.

Hva synes du om at Farmaceutene har kåret alle ­apotek­farmasøyter til Årets farmasøyt?

— Jeg setter pris på at alle farmasøyter blir hevet litt opp. For noen ganger føles det som kundene ikke aner hva vi driver med og blir overrasket over at vi vet hva medisinene er for.

 

Vitusapotek Røros
Borghild Reitan

Hvordan har det vært å jobbe under pandemien?

— Det har egentlig vært helt greit. Det ble mye tryggere da vi fikk ­pl­eksiglasset. I starten var en litt nervøs, det kom jo litt brått på. Men vi er egentlig heldige vi som har fått gå på jobb og ikke måttet sitte på hjemmekontor. Vi har hatt en ganske normal hverdag. Det har vært mindre å gjøre og rolige dager innimellom, det er jo kjedelig, men det var nok verst i starten da vi egentlig ikke visste noen ting. Det har vært litt fint å ha god tid til de kundene som var her i de periodene det var stille.

Hva synes du om at Farmaceutene har kåret alle ­apotek­farmasøyter til Årets farmasøyt?

— Det er trivelig det å bli sett og lagt merke til sånn. Vi har jo stått på alle sammen, det har vi gjort.

 

Vitusapotek Jessheim storsenter
Kristin Dalmo

Hvordan har det vært å jobbe under pandemien?

— Det vil jeg si har vært til dels krevende, i hvert fall ­periodevis. ­Særlig i oppstarten var det veldig heftig med masse kunder, ­mangel på legemidler og lange dager.

— Det verste var mangel på legemidler, fordi det tror jeg vi har ­opplevd mye av i denne perioden, og vi har hele tiden måttet bruke mye tid på å håndtere det.

Hva synes du om at Farmaceutene har kåret alle apotek­farmasøyter til Årets farmasøyt?

— Det synes jeg er veldig hyggelig. Det var egentlig på tide, fordi vi gjør alle sammen en god del arbeid. Det er hyggelig at ikke bare én blir fremhevet, og at de ser oss.

 

Apotek 1 Stange
Mari Brenden

Hvordan har det vært å jobbe under pandemien?

— Jeg synes egentlig det har gått veldig greit tross de ­tiltakene og restriksjonene som har vært ekstra. Det er klart det var litt ­utfordringer i starten med begrensning og hvordan man skulle forholde seg til ting og regler, men vi har følt at det har vært greit, særlig siden vi fikk opp pleksiglass og beskyttelse for oss selv.

— Jeg synes det har vært utfordrende med medisiner som er ­vanskelig å få tak i. Det synes jeg har vært verre enn ellers.

— Jeg føler jo vi har fått hjulpet mange. Noen har ­vært ­engstelig for å gå på apoteket; da har vi gjort klar medisiner, og så har de kunnet hente dem på et gitt tidspunkt så de slapp å være inne i apoteket med andre kunder.

Hva synes du om at Farmaceutene har kåret alle ­apotek­farmasøyter til Årets farmasøyt?

— Det er jo en fin greie. Alle har bidratt ekstra mye det halvannet året som vi har stått i denne pandemisituasjonen. Alle har stått på og gjort en ekstra innsats.

 

Boots apotek Vikasenteret
Gry Bogsveen og Zemuy Abraha

Hvordan har det vært å jobbe under pandemien?

— Det er travelt så klart, og litt ekstra med regler og begrensninger. Det verste var til å begynne med da vi ikke visste noe, og køene tøt ut av døra. Vi var litt fortvilet når det var fullt i butikken, og vi sto altfor tett.

— Men vi synes det har vært en lettelse egentlig; det å kunne gå på jobb hver dag, kunne være sammen med gode kolleger, treffe folk, være sosial, være med på å holde ting oppe og slippe å sitte hjemme og være permittert.

Hva synes dere om at Farmaceutene har kåret alle apotek­farmasøyter til Årets farmasøyt?

— Vi synes det var helt supert, vi. Vi fortjener det alle sammen. Vi har stått på bra.

 

Ditt Apotek Grandsenteret 
Tam Tran og Tedros Tsegay

Hvordan har det vært å jobbe under pandemien?

— Det har vært litt mer å gjøre, og det verste er at det går tomt for ting som kunden trenger, men det er jo en god følelse å kunne bidra og hjelpe til å gi folk det de trenger. Og det er mange som setter pris på at når alt var nedstengt, så var apoteket åpent. Folk er veldig glade for det.

Hva synes dere om at Farmaceutene har kåret alle apotek­farmasøyter til Årets farmasøyt?

— Vi synes det er bra. Vi synes at alle fortjener det i år.

 

Sykehusapoteket Hamar
Anne E. Strøm

Hvordan har det vært å jobbe under pandemien?

— Jeg synes det har gått veldig greit, men til å begynne med var det en del usikkerhet, og vi var veldig avventende til hva som ventet oss, og noen har vært engstelig. Men for oss som jobber på sykehuset, så har det vært ganske strenge inngangsrestriksjoner, og det har stått securitasvakt ved inngangen til sykehuset. Så sånn sett tror jeg de private apotekene har fått flere kunder som har vært syke.

— Det verste for oss er kanskje at vi har mistet mye kunder på grunn av de restriksjonene, cirka 25 prosent i publikumsavdelingen. Samtidig har vi fått mye tid til annet, da, vi som har mistet mange kunder. Man får tid til å lese og oppdatere seg, så det kan være en positiv ting.

Hva synes du om at Farmaceutene har kåret alle ­apotek­farmasøyter til Årets farmasøyt?

— Det er veldig hyggelig å bli verdsatt. Men jeg synes ­teknikerne, som også står i front, skal ha sin del av æren. Det er faktisk kanskje de som står aller mest i front.

 

Apotek 1 Røros
Muhammad Ahmad

Hvordan har det vært å jobbe under pandemien?

— Vi har måttet være forsiktig, og vi passer på oss selv og ­kundene. Vi har jobbet hardt. Det har ikke vært så slitsomt, men det var litt utfordringer. Noe av det verste var at det bare kunne være fem ­kunder i apoteket, og noen ganger kom det masse kunder, og mange måtte vente ute. Jeg har vært litt bekymret, men det er naturlig. Alle vil være litt redd, men vi jobber som helsepersonell, så de andre livene kommer først og våre liv etterpå. Det fine er at folk er veldig tålmodige, venter, har toleranse og passer på hverandre og passer på å holde avstand.

Hva synes du om at Farmaceutene har kåret alle apotek­farmasøyter til Årets farmasøyt?

— Det er bra.

 

Vitusapotek Løten
Marianne Blystad

Hvordan har det vært å jobbe under pande­mien?

— Det har vært travelt, mye å gjøre, ekstra med renhold flere ganger om dagen, munnbind, holde avstand og spriting. Men det har gått seg til. Man blir jo vant til det, så nå er det nesten litt rart at det skal slippes opp.

— Det verste har kanskje vært at folk har måttet være i ­karantene, og mange har vært usikre på reglene og ikke vært sikker på om de skal komme på jobb eller ikke.

Hva synes du om at Farmaceutene har kåret alle apotek­farmasøyter til Årets farmasøyt?

— Jeg tenker at det er bra at det er fokus på det, for vi kaster oss rundt og er med på alle nye oppgaver, og i mange ­tilfeller kommer det som et tillegg til den jobben vi allerede har.

 

(Publisert i NFT nr. 8/2021 side 12-17)