Gjennom alle år har Apotekforeningen tatt vare på gjenstander og papirer både fra egen og norsk farmasis historie. Nå begynner lagrene og arkivene å fylle seg opp.

— Vi trenger å frigjøre plass. Vi har flere rom med støvete arkiver, så nå har tiden kommet for å ta et ansvar og ta vare på det som er verdt noe, sier administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund.

Har tatt bransjeansvar

Foreningen har følt på et bransjeansvar og har tatt vare på alt mulig fra norsk farmasøytisk historie som på forskjellige måter har havnet hos dem.   

— Det er produksjonsutstyr, det er emballasjer, det er etiketter, det er kampanjemateriell, det er håndskrevne oppskriftsbøker, det er håndskrevne farmakopeer, høringsuttalelser, referater fra styremøter, apotekregnskap, rundskriv som man hadde i gamle dager, og tidsskrifter bundet inn i alle mulige fasonger, ramser Lund opp.

— Vi har altså så mye på lager, sier han med et litt oppgitt smil.

Han understreker at det langt fra bare er ræl. Det er mye interessant, verdifullt og morsomt under støvet. 

— Det er en del morsom historie, og det er en påminnelse om at der er en historie som er godt dokumentert og som vi kan være stolt av. Jeg synes det var veldig artig og bla i de gamle etikettbøkene over ting som apotekene produserte i gamle dager, sier han og trekker også frem at det har vært fascinerende å se styremøtepapirer fra før hans tid og se hvordan noen ting har endret seg mens andre ting er helt likt. 

Ønsker innspill fra interesserte farmasøyter

Nå har de begynt ryddearbeidet. Det er satt ned en gruppe i foreningen som har fått oppdraget, og de har tatt kontakt med Riksarkivaren og Norsk farmasihistorisk museum. 

I tillegg ønsker Lund å høre fra farmasøyter som har innspill om hva som bør spares. 

— De som tror at det kan være ting som vi skal være spesielt oppmerksomme på i forbindelse med opprydningsarbeidet, eller er nysgjerrig, så er det bare å ta kontakt, sier han.

Han er ganske trygg på at de har mye de ubekymret kan kaste, og de har en del fine gjenstander og viktige papirer de åpenbart skal spare, men det er et hav av støvete papirer og gamle reklameplakater mellom de to. 

— Jeg tror det blir spesielt utfordrende å gå gjennom det nyere materialet for perioden fra vi begynte å digitalisere for 15 år siden og tilbake til 80-tallet. Den perioden der, altså nyere farmasihistorie, har vi skrekkelig mye fra. Å skille vesentligheter fra uvesentligheter der, det er den store jobben.

Alt går i søpla til sommeren

Ryddingen har allerede begynt, og de kaster fortløpende alt som åpenbart ikke er bevaringsverdig, men de sparer på det de er usikre på, og håper noen av Farmatids farmasihistorisk interesserte lesere tar kontakt hvis de har noen tanker om hva som bør bevares. Men når det begynner å nærme seg sommer, må han som leder ta de tøffe avgjørelsene, og da går det nok en del i søpla. 

— Besøkelsestiden er det neste halvåret, påpeker han. 

I løpet av perioden kommer foreningen til å prøve å legge ut litt av papirene og gjenstandene de er usikre på eller synes er verdt å vise frem på facebooksiden sin.