Avtalen ble inngått onsdag 1. juni, og trådde i kraft umiddelbart. Den vil ha en varighet til 31.12.2020, melder Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider

Målet er at vaksiner som sjelden brukes, skal kunne deles mellom samarbeidslandene dersom det oppstår akutt behov for disse.

Det var Folkehelseinstituttet her til lands som tok initiativ til arbeidet. Det gjorde de først ved å kartlegge interessen for et slikt samarbeid blant de nordiske landene. 

— Dette kan vise seg å bli viktig for oss alle i Norden. Takket være godt arbeid fra dedikerte kollegaer her på Folkehelseinstituttet, har samarbeidsavtalen komme til. Jeg er imponert over gjennomføringskraften til alle som har arbeidet med å få avtalen på plass, sier Camilla Stoltenberg, direktør ved FHI, i en pressemelding på instituttet sine nettsider. 

Det planlagte virtuelle vaksinelageret skal fungere slik at de samarbeidende landene raskt kan finne ut om de ulike landenes lagernivå av de valgte beredskapsvaksinene. 

De samarbeidende landene må selv dekke egne kostnader for å utveksle vaksiner, drifte en felles nettside, samt utveksle informasjon og lagerlister. 

- Samarbeidsavtalen vil bidra til å styrke beredskapsarbeidet ved at partene får økt tilgang til og raskere utveksling av beredskapsprodukter, understreker  Stoltenberg overfor fhi.no.