Norge mottok de første dosene fra BioNTec og Pfizer i romjulen, og Oslo og seks andre østlandskommuner med utbredt smitte startet vaksineringen umiddelbart. Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at resten av kommunene startet vaksineringen i uke 1, utenom seks kommuner som ventet til denne uken.

I fjellene i Innlandet gleder kommunelege i Tynset kommune, Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng, seg til å få vaksinert innbyggerne i kommunen slik at livet kan komme tilbake til normalen om ikke så altfor lenge.

— Det er helt opplagt at vaksinasjon er løsningen på det. Det er ingen annen løsning som vi ser nå. Så det blir begynnelsen på slutten, sier han. 

— Men vaksinasjonen blir litt av en logistisk øvelse, legger han til med et smil når han snakker med NFT i romjula. Da ventet han på første leveranse på 25 vaksiner i uke 1. 

I slutten av årets første uke kan han rapportere at de hadde en vellykket start på vaksineringen og klarte å få 30 doser ut av de fem glassene de fikk i første omgang. 

Les også: HOD vil ikke gi farmasøyter rekvireringsrett for koronavaksine

Ikke bekymret for massevaksinasjon

Mens legene og helseansvarlige i de større byene blir stresset av å tenke på logistikken rundt massevaksinasjon, plager ikke det Bjørnstad-Tuveng i kommunen på litt over 5500 innbyggere. 

— Det er klart det er mye mer vrient for en større kommune. Jeg tror ikke det blir noe stort problem her, sier han og understreker at det har tenkt mye på logistikken og har laget skisser for gjennomføring.

— Vi hadde en generalprøve med influensavaksinasjonen. Da brukte vi to kvelder, og det var mange hundre som vaksinerte seg over noen timer hver kveld. 

Vellykket generalprøve

Vi sitter i kafeen i foajeen på bunnen av rådhuset som for noen år siden fikk den tvilsomme æren å bli kåret til Norges styggeste. Foajeen har inngang til legekontoret, og han forklarer at de kjørte folk i en sirkel innom legekontoret og ut i kafeen som de brukte som observasjonsrom i etterkant av at vaksinen ble satt. 

 — Vi synes det gikk bra, og det gikk greit med smittevernet. Vi ser for oss at vi kan bruke samme opplegg, sier han som er mer spent på starten.

— For oss er det fasen i de første ukene som blir det vanskeligste, sånn logistikkmessig. Du vet ikke helt hvor mange doser du får når. I tillegg kan du få flere vaksiner i spill samtidig, og folk vil komme for dose en og to, også har du startet på en ny pulje med ny vaksine. Og så plutselig kommer det ikke noen og vi må hindre at vaksinen går til spille.

Kommunen har 94 sykehjemsplasser og i romjula hadde legen den første puljen sykehjemspasienter klare. 

— Så fort vi får vaksinen, kan vi vaksinere dem, sier han.  

For neste pulje, de over 85 har han navnelistene klare, men har ikke begynt å sette opp tider. Tanken er å kalle dem inn til tidspunkt for første dose, og samtidig som de tar den første, avtaler de time for andre dose.

— Så tror jeg det vil gå sånn helt til det blir vaksine til alle og da blir det massevaksinering. 

Bjørnstad-Tuveng er blant legene som sammenliknet regjeringens smitteverntiltak og medfølgende informasjon med Joker Nord, men han er enig i vaksineprioriteringsrekkefølgen.

— Vi er i utkanten av en lav norsk epidemi, så den passer godt for oss, sier han og forklarer at de legger opp til å ha en liste med helsepersonell som er klar for vaksine og som fort kan stille opp for hvis en pasient går glipp av timen sin. 

Vurderte farmasøyt

Da det ble klart at en vaksine begynte å nærme seg hadde kommunen lite informasjon.

— Vi lurte litt på om vi skulle snakke med og tilknytte oss farmasøyt da, opplyser han.

— Jeg tror det er viktig å anerkjenne farmasøytens gode kunnskap om vaksiner og håndtering av legemidler, men sånn det ser ut nå, med den informasjonen vi har nå, så ser det ut som vi vil klare oss, og at legene og helsesykepleierne sin farmasøytiske kunnskap er tilstrekkelig til å håndtere den vaksinen, sier han og forklarer at slik FHI har planlagt utlevering, blant annet så det ikke er behov for ultrafrysere i kommunene, så løser det mange problemer for kommunen. 

Les også: Farmaceutene: Uklokt av Alna å kutte bydelsfarmasøyt

Lite vaksienskepsis

Tynset og resten av kommunene i Fjellregionen (Holtålen,Rendalen, Tolga, Alvdal, Folldal, Tolga, Røros, Os) har samarbeidet mye gjennom hele prosessen og prøver å fordele arbeidet og gjøre mest mulig likt. De åtte kommunene har knapt hatt en håndfull enkelttilfeller til sammen. Bjørnstad-Tuveng fikk nasjonal oppmerksomhet da han allerede den 11. mars i fjor oppfordret folk til å ikke komme til regionen, men innad i regionen har de klart seg med beskjedne tiltak. Den positive smittesituasjonen har dog medført sine egne utfordringer med å finne riktig nivå på tiltakene. 

— Man skal beskytte seg mot at den norske epidemien etablerer seg i vår region, men så må smitteverntiltakene stå i forhold til trusselen, sier han og slår fast at han synes det virker som de har lykkes. Han oppfatter det som at folk tar situasjonen alvorlig, og han forventer høy vaksinasjonsgrad. 

— Jeg har følelsen av at vi har lite skepsis mot vaksinen her. Tradisjonelt sett så har det vært bra oppmøte på influensavaksinering og barnevaksinasjonsprogrammet, sier han og tror det blant annet skyldes at de har lykkes med kommunikasjonen.

— Det tror jeg Tynset og Fjellregionen har vært veldig gode på, og det er kanskje litt derfor det har gått så bra i det hele tatt. Man har hatt den felles forståelsen av at dette skal vi ta alvorlig fra første sekund, sier han.

Legen ser heller ingen grunn til å betvile vaksinene. Han mener prosessen har vært god til tross for hastverket. 

— Jeg er ikke redd for å ta vaksinen eller anbefale den.

Han er heller ikke bekymret for betydelige bivirkninger, men anerkjenner samtidig at vaksinene har hatt en kort observasjonstid, og han mener det er viktig at det alle bivirkninger blir ærlig rapportert. 

— Og så gjelder det å formidle det på en måte som gjør at folk ikke blir skeptisk.

Vaksine vil komme i ujevnt tempo

FHI opplyser at alle kommuner vil få tilgang til vaksiner etter antall personer i risikogruppene og en prioriteringsrekkefølge i den nærmeste fremtid, men de minner om at antallet vil svinge litt i starten med begrensede vaksineleveranser og komplisert logistikk blant annet fordi BioNTech og Pfizers vaksiner kun levers i pakninger på 975 doser og er avhengig av frysere som holder 70 minusgrader.

— På grunn av slike praktiske forhold rundt oppbevaring og distribusjon av vaksinen, vil antall vaksinedoser til den enkelte kommune kunne variere noe fra uke til uke. Men over en tidsperiode på noen uker vil dette jevne seg ut, slik at hver kommune totalt sett vil motta vaksinedoser i forhold til antall innbyggere i den aktuelle målgruppen, overlege Are Stuwitz Berg i FHI på instituttets nettsider.

Han påpeker også at det vil ta seg opp nå som vaksinen fra Moderna er på vei til Norge og det etter hvert antakelig også kommer vaksiner fra andre produsenter.

Han minner kommunene om at de selv må sette av hver femte vaksinedose til helsepersonell som er ekstra utsatt for å bli smittet og få covid-19.