Avla farmasøyteden på FIP
FIP (International Pharmacist Federation) har 132 medlemsorganisasjoner som til sammen representerer mer enn 3 millioner farmasøyter fra hele verden. Den 75. FIP-kongressen ble arrangert i Düsseldorf 29. september til 3. oktober. Tema for årets kongress var «Better practice – science based, evidence driven».

Carmen Peña, FIPs første kvinnelige president, valgt av delegatene på fjorårets Council meeting i Bangkok, ønsket velkommen til årets kongress tirsdag 29. september. For første gang ble farmasøyteden avlagt som del av åpningsseremonien. NFFs delegasjon besto i år av leder Tove Ytterbø, generalsekretær Greta Torbergsen og seniorrådgiver Guri Wilhelmsen. Forut for åpningsseremonien ble årets generalforsamling, der foreningens leder representerte Norge (sammen med Apotekforeningen og Norsk Farmasøytisk Selskap), avholdt.
Formelle, sosiale og faglige aktiviteter
Kongressen dekker – i tillegg til fagområder som sykehus-, industriell og militær farmasi – en egen sesjon for apotekteknikere, en posterutstilling samt sosiale begivenheter. I år var tidspunkt for kongressen flyttet til månedsskiftet september–oktober (mot normalt august–september) for å korrespondere med Expopharm som ble arrangert parallelt med FIP i andre enden av kongressenteret. Expopharm er Europas største messe for farmasøytisk handel. Utstillerne kunne tilby et vidt spekter av produkter som på en eller annen måte var relevant for apotek. Forretningsområder som apotekinnredning, profileringsartikler (hva med en flaske rødvin med apotekets logo på?), bekledning, juleutstilling (hva med en nisse som sykler på en enhjuling i taket på apoteket?), labutstyr til magistrell produksjon og mer eller mindre velkjente hudpleieserier var alle representert – i skjønn forening med homeopatiske midler. Her var det mye å se på!
Arena for å knytte kontakter og dele erfaring
Under kongressen ble flere rapporter utarbeidet i regi av FIP publisert. Dette er rapporter som gjør det mulig å dele best practice på tvers av landegrenser. I år ble det lagt frem rapporter som belyser godtgjørelse for tjenester i apotek (pharmacy remuneration), status for spesialiseringsprogrammer for farmasøyter, trender i apotekenes arbeidsstyrke samt farmasiutdanning med fokus på tverrfaglig samarbeid. FIPs piktogramprosjekt (formidling av legemiddelinformasjon ved hjelp av bilder ved analfabetisme eller manglende, felles språk) ble også lansert i mer brukervennlig utgave under årets kongress.
Utenlandsk samarbeid
Under årets kongress ble en ny og revidert avtale som regulerer samarbeid med våre søsterorganisasjoner i Danmark, Finland, Sverige og Island undertegnet (se også side 44). Kort fortalt omhandler denne avtalen hvordan en farmasøyt skal kunne få (juridisk) bistand ved et kort(ere) arbeidsopphold i et av de nordiske nabolandene. Dette har eksempelvis vært aktuelt for danske eller svenske farmasøyter som i en periode har tatt jobb (på apotek) i Norge.
Leder og generalsekretær deltok også på generalforsamling i EPhEU, som er en organisasjon for ansatte farmasøyter i EU. Etter møtet i Nordisk Farmaceutunion (NFU) i Finland tidligere i høst ble det besluttet at Norge, som sitter med formannskapet frem til neste års NFU-møte, skulle delta på EPhEUs generalforsamling som observatør på vegne av de nordiske landene (se også side 16).
Auf wiedersehen
Etter en snau uke i byen ved Rhinen vendte vi hjem mange inntrykk rikere. Selv om vi i Norge har fått doblet antall apotek siden 2001, har vi likevel et stykke igjen fra våre 800 til Tysklands 20 000 apotek. Å bryte opp fra hverdagen for å skaffe seg nye perspektiv er en sunn øvelse, men når det gjelder nettdekning og bruk av kontantfrie betalingsløsninger ligger vi likevel et godt stykke foran våre tyske venner her hjemme. I Düsseldorf gjelder fortsatt «cash is king»!
(Publisert i NFT nr. 11/2015 side 15.)