Fakta om Farmaka

  • Startet av Christina Westerveld Haug i 1999.
  • Holder til i Askim.
  • Norges ledende multidoseleverandør med en markedsandel på over 60 prosent.
  • Eid av Alliance Healthcare.

Hva er multidose?

Dosepakkede legemidler spesielt pakket til den enkelte person. Legemidlene er pakket i poser, og hver pose er merket med navn og fødselsdato samt dag, dato, tidspunkt for inntak, og legemiddelnavn og styrke på de legemidlene posen inneholder.

Daglig leder Ann Catrin Johansson er stolt av sine medarbeidere på Farmaka.
— En gjeng med høy arbeidsmoral, sier hun.

Svenske Ann Catrin Johansson kom fra Mills til Farmaka som ny daglig leder i fjor høst. Å være sivilingeniør på farmasøytisk grunn skremmer ikke denne damen som har jobbet i næringslivsindustrien i over 25 år, og har solid ledererfaring.

— Jeg har alltid sagt at når jeg fyller femti så skal jeg prøve noe nytt. Dette virket interessant, og noe som passet for meg. Og så har jeg jobbet i legemiddelindustrien tidligere, så jeg var ikke helt blank. Jeg kunne en viss mengde farmasøytisk terminologi blant annet, og jeg satt inne med nok kunnskap og erfaring til å vite at dette skulle gå fint.

— En av de flotte fordelene ved å være leder er at jeg jobber med veldig flinke personer. Jeg har ingen ambisjoner om å lære fagkunnskapen, men jeg legger vekt på å bruke den kompetansen som finnes hos medarbeiderne mine. Jeg må stole på dem. Imens kan jeg fokusere på ledelsesdelen, sier Johansson.

— Det som er den største endringen for min del, er at jeg nå arbeider i en bedrift hvor det er mennesker som står i sentrum. De kan ikke vente, vi må levere i tide, det kan være liv og helse som står på spill. Jeg er så heldig å ha ansatte med høy arbeidsmoral. De er en flott gjeng å jobbe sammen med og de brenner for yrket sitt.

Konkurranse motiverer

— Farmaka er ennå såpass ny som bedrift at den ikke helt har fått satt seg. Det gjør at alle de ansatte har muligheten til å være med på å forme den videre. Vi er også opptatt av å løfte faggrupper opp. En av mine viktigste oppgaver er at vi bruker og får frem det beste som finnes hos alle våre ansatte, understreker Johansson.

Farmaka har fått flere konkurrenter etter hvert, og Apokjeden er den største.

— Konkurranse skjerper oss bare. Markedet finnes der ute. Jeg er av den oppfatning at det bør være minst to aktører i et marked. Det hjelper at det er flere til å dra lasset, poengterer hun.

— Fremtiden ser lys ut, og jeg gleder meg til fortsettelsen. Legemiddelindustrien vil nok i fremtiden i større grad tilrettelegge for dosepakket produksjon for eksempel ved at medikamentene kommer på bokser kontra på brett slik det gjør i dag. Jeg tror også vi kommer til å bruke bildekontroll i mye større grad enn mennesker til kontroller. Dette er grep som vil effektivisere produksjonen.

— Jeg håper også Farmaka fortsetter å være en bra arbeidsplass. At de ansatte trives med seg selv og sine kolleger, og at de er stolte av det de presterer, sier Johansson.

(Publisert i NFT nr. 4/2009 side 12–13.)