Oslobaserte CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) annoserte tirsdag at de har inngått avtale om å støtte Gritstone bio Inc med å utvikle en selvforsterkende mRNA-vaksinekandidat mot covid-19-varianter. CEPI vil bevilge inntil 20.6 millioner dollar for å støtte en fase I klinisk studie, inkludert produksjon av materiale, samt støtte prekliniske studier og optimering av produksjonsprosessene.

— Covid-variantene har allerede ført til at noen vaksiner blir mindre effektive. Det er derfor avgjørende at vi ikke senker skuldrene ennå, men fortsetter å investere i forskning og utvikling av vaksiner for å få forsprang på dette dødelige viruset. CEPI planlegger for håndtering av covid-19 på lang sikt ved å investere i vaksiner for å bekjempe trusselen fra variantene, og jeg er glad for at vi kan arbeide sammen med Gritstone for å utvikle denne innovative vaksinekadidaten, som kan bli globalt tilgjengelig gjennom COVAX hvis den viser seg å være trygg og effektiv, sier Dr. Richard Hatchett, administrerende direktør i CEPI, i en pressemelding. 

Les også: Massivt globalt samarbeid ledet fra Norge kan gi koronavaksine rekordraskt

Satser på ny generasjon koronavaksiner

Finansieringen er del av CEPIs program for å utvikle nestegenerasjonsvaksiner mot covid-19 som er forskjellige fra de som allerede har kommet langt i utviklingen, og som kan brukes mot varianter av covid-19. CEPIs portefølje av andregenerasjonsvaksiner omfatter SK biosciences  nanopartikkelvaksinekandidat (GBP510), Universitetet i Hong Kongs intranasal vaksinekandidat, VBI Vaccines’ viruslignende partikkelkandidat, og ZerunBios rekombinante vaksinekandidat.

Selfvorsterkende mRNA vaksiner

I likhet med mRNA-baserte covid-19-vaksiner som nå er i bruk globalt, bruker selvforsterkende mRNA-vaksiner kroppens eget maskineri for å lage antigenprotein selv, heller enn å injisere antigenet direkte inn i kroppen.

— Men i selvforsterkende mRNA-vaksiner er virus-RNA tilpasset på en måte som gjør at bare gensekvensen av et spesifikt antigen blir uttrykt, mens det beholder den delen av RNA som tillater det å produsere mange kopier av selg selv – den selv-amplifiserende maskinen, forklarer CEPI i pressemeldingen.

Fordelen med denne metoden er at dosen av RNA kan reduseres, samtidig som vaksinen er like potent. Gritstones vaksinekandidat skal også kunne gi T-celle-immunrespons mot genfragmenter som ikke er fra piggproteinet og muterer langsommere enn genene som assosieres med piggproteinet på SARS-COV-2, noe som potensielt kan gi en bred beskyttelse mot flere SARS-COV-2-varianter.

Skal fordeles til alle

CEPI er forpliktet til global rettferdig tilgang til vaksiner mot covid-19, så avtalen innebærer en enighet mellom CEPI og Gritstone om at vaksinekandidaten vil bli gjort tilgjengelig gjennom COVAX for innkjøp og fordeling hvis den viser seg å være trygg og effektiv. COVAX er det globale initiativet som har som mål å gi rettferdig tilgang til vaksiner mot covid-19 til alle land som ønsker å delta, uavhengig av utviklingsnivå.

Les også: Første vaksinedoser fra vaksinesamarbeidet til Afrika