Den amerikanske vaksineprodusenten Novavax rapporterte tirsdag 4. august tall fra fase I-studiene av sin vaksinekandidat NVX-CoV2373 mot covid-19. Ifølge en pressemelding fra Novavax fant de betydelig større mengder antistoff hos friske frivillige som fikk vaksinen enn hos pasienter som har blitt frisk fra korona. I tillegg tolereres vaksinen bra av testpersonene og den har en god sikkerhetsprofil. Dataene er foreløpig ikke publisert, men er levert til fagfellevurdering.

Les også: Massivt globalt samarbeid ledet fra Norge kan gi koronavaksine rekordraskt

Novavax er en av ni vaksineutviklere som får støtte og investeringer fra norskbaserte Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) og er det firmaet som har fått desidert størst del (388 millioner dollar) av CEPIs investeringer for koronavaksine. 

CEPIs direktør for vaksineforskning og -utvikling, dr. Melanie Saville, er følgelig glad for nyhetene og uttrykker en optimisme i en pressemelding. 

— Dette er svært lovende data fra fase I, som sikrer fortsatt klinisk utvikling av Novavax’ vaksinekandidat. Avgjørende tidlig investering fra CEPI la grunnlaget for denne fase I-studien, og gjennom vårt partnerskap med Novavax kommer vi til å støtte fase II-studier og tidlig produksjon av vaksinen. Hvis vaksinen viser seg å være trygg og effektiv, vil vaksinedoser bli gjort tilgjengelig globalt for dem som trenger dem mest gjennom COVAX (COVID-19 Vaccines Global Access).

Hun understreker at de fortsatt befinner seg i et tidlig stadium av utviklingsprosessen, og at de fortsetter å investere i en rekke ulike vaksinekandidater for å øke sjansene for å lykkes. Til sammen sju av CEPIs vaksinekandidater er i kliniske utprøvinger.

Novavax har også fått 1,2 milliarder dollar fra amerikanske myndigheter som en del av koronasatsingen Operation Warp Speed og 60 millioner dollar fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

Les også: Russland kan bli først med koronavaksine