Den viktige starten
I kampen for bedre etterlevelse av forskrevet legemiddelregime lanserte Apotekforeningen i oktober forskningsprosjektet Medisinstart.

1500 pasienter og 65 apotek over hele landet skal innlemmes i den randomiserte kontrollerte studien.
— Studien skal avdekke om Medisinstart har nytteverdier for pasient, samfunn og apotek, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.
Stort problem
Ifølge initiativtakerne anslår Verdens helseorganisasjon at mellom tretti og femti prosent av pasienter som behandles for kroniske sykdommer eller tilstander ikke følger anbefalt behandling.
— Det betyr at helsegevinster går tapt, noe som innebærer økte kostnader for pasienten, helsemyndighetene og samfunnet. Uriktig bruk av legemidler gir dårlig behandlingseffekt, økt risiko for bivirkninger og dårligere livskvalitet, slår Faksvåg fast.
Fagdirektøren fremholder viktigheten av nettopp oppstartsfasen.
— I en studie av Barber et al., hadde en tredel av pasientene dårlig etterlevelse og to tredeler opplevde problemer knyttet til det nye legemiddelet allerede etter ti dager. Pasientene rapporterte nye problemer etter fire uker, og ga uttrykk for ønske om mer informasjon om legemiddelet. Tiltak som retter seg mot oppstartsfasen vil derfor kunne bidra til å hindre dårlig etterlevelse og samtidig fylle et udekket informasjonsbehov, sier han.
Inspirasjon fra England
Apotektjenesten New Medicine Service (NMS) ble innført i England i 2011, og herfra har Apotekforeningen hentet inspirasjon.
— En nylig publisert studie viser at andelen pasienter som ikke etterlever behandling ble redusert etter to oppfølginger over to til fem uker umiddelbart etter oppstart av et nytt legemiddelregime. Tjenesten har også vist seg å være kostnadseffektiv, og engelske helsemyndigheter har støttet den med 55 millioner pund årlig i 2012 og 2013, forteller Faksvåg.
Etter modell fra den engelske tjenesten gjennomførte Apotekforeningen et pilotprosjekt våren 2013.
— Der prøvde vi ut og tilpasset tjenesten til norske forhold. Dette prosjektet viste en nedgang i rapporterte legemiddelrelaterte problemer fra første til andre samtale. Det er ikke tidligere undersøkt om en utvidet oppfølging i oppstartsfasen av et legemiddel øker etterlevelsen hos pasienter i Norge. Det er derfor behov for å undersøke om tjenesten Medisinstart kan øke behandlingseffektiviteten og pasientsikkerheten, utdyper fagdirektøren.
Pasientens trygghet ved behandling, og dermed motivasjon for å følge denne, vil også bli undersøkt.
— I tillegg vil legemiddelrelaterte problemer, ressursbruk og pasientens opplevelse av oppfølgingen kartlegges, sier Faksvåg.
(Publisert i NFT nr. 11/2014 side 6.)