Mange gravide har store plager med morgenkvalme i starten av svangerskapet før de første svangerskapskontrollene i uke seks og uke 12. En ny studie fra Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo viser at plagene kunne vært unngått eller redusert betydelig ved hjelp av farmasøyt.

Les også: Behandling av svangerskapskvalme – Hva må farmasøyter vite?
                Graviditet og legemidler – hva bør du vite?​​​​​​​

Enkle grep

Stipendiat Maria Bich-Thuy Truong har undersøkt effekten av en tidlig samtale med farmasøyt på apotek og sammenliknet med gravide som ikke hadde en slik samtale.

— Deltakerne rapporterte at de opplevde samtalen som nyttig og betryggende. Ut over det fant vi ingen merkbart økt livskvalitet under svangerskapet – med ett unntak, sier hun til Titan.

Unntaket er de med mye kvalmeplager. Samtalen med farmasøyten satte dem bedre i stand til å håndtere plagene viser resultatene hun, sammen med medforfattere har skrevet en artikkel om i tidsskriftet BMC Pregnancy and Childbirth.

— Noen av rådene er ganske enkle og knyter seg til mat og drikke: Spis nok til at magesekken ikke blir helt tom, for en tom mage blir lettere kvalm. En del gruer seg til å spise fordi de regner med å bli kvalme, men å utsette måltidet gjør bare problemet verre. En må også passe på å drikke nok til at en ikke blir dehydrert forklarer Truong til Titan.

Les også: Trygg Mammamedisin på telefon

Legemiddelinformasjon

For en del vil ikke de enkle ernæringstiltakene være nok og det er behov for medikamentell hjelp, men mange er uforholdsmessig bekymret for å ta medisiner under graviditeten. 

— Det er ikke feil at en skal være mer forsiktig enn til vanlig. Men om en lar vær å ta nødvendige medisiner når en har betydelige symptomer, kan utfallet faktisk bli verre, sier hun og legger til at det ikke bare gjelder kvalme. Ved diabetes er for eksempel medisinsk behandling under svangerskapet helt nødvendig.

I tillegg er det viktig å få informasjon om hvordan legemidler skal tas. Blant annet er det viktig å vite at kvalmestillende tabletter må tas over flere dager for å gi effekt. 

Slike problemer har forskningen til Truong vist at en enkel samtale med farmasøyt på nærmeste apotek kan bidra med. Farmasøyten er kunnskapsrik og lett tilgjengelig, kan vurdere hvor alvorlig kvalmen er og anbefale behandling. 

Les også: Legemiddelbruk blant gravide i Norge