EPSAs sommeruniversitet sosialt og lærerikt
Sommeruniversitet er et av de tre store arrangementene til the European Pharmaceutical Students’ Association (EPSA) i løpet av året. I 2009 ble sommeruniversitetet arrangert for ellevte gang. Det fant sted i Chania på Kreta 16.–22. juli, og 200 farmasistudenter fra hele Europa deltok, inkludert undertegnede som den eneste norske deltakeren.
NOPSA
I Norge heter den nasjonale foreningen for farmasistudenter NoPSA (Norwegian Pharmaceutical Students’ Association). Aktiviteten rundt NoPSA og EPSA har vært liten i Norge det siste tiåret, men dette har begynt å forandre seg de siste par årene. Høsten 2008 ble det dannet et aktivt NoPSA-styre med representanter fra de tre fakultetene for farmasi i Norge. Etter kongressen i Reims i april i år, er Norge representert i styret i EPSA for første gang på ti år gjennom Anette Aaland Krokaas’ verv som Vice President of Communication.
For mer informasjon om NoPSA, se: www.placeboweb.org/nopsa
EPSA
The European Pharmaceutical Students’ Association (EPSA) er en frivillig studentorganisasjon, som ble dannet i 1978 som en underforening av IPSF (International Pharmaceutical Students’ Association). Organisasjonen het da ESC (European Sub-Committee) og bestod av farmasistudenter fra forskjellige land i European Community. I 1982 frigjorde organisasjonen seg totalt fra IPSF, og har siden det vokst seg større med årene og også byttet navn. I dag representerer EPSA rundt 120 000 farmasistudenter gjennom de nasjonale foreningene i de rundt 30 medlemslandene i Europa.
Hensikten til EPSA, slik den ble formulert i 1998, er som følger: «EPSA skal eksistere for å utvikle interessene og meningene til europeiske farmasistudenter, og for å oppmuntre til kontakt og samarbeid mellom dem.» Prosjektene EPSA jobber med har som mål å fremme dette på en best mulig måte, og prosjektene fokuserer også på at nytten av dette skal kunne nå ut til flest mulig farmasistudenter.
For mer informasjon om EPSA, se: www.epsa-online.org
Tekst: Anette Aaland Krokaas
Farmasistudent ved Universitetet i Oslo, kull 2011
Sommeruniversitetet til EPSA ble opprettet for å tilby farmasistudenter en mulighet til å tilegne seg kunnskap om et spesifikt farmasirelatert emne i en avslappet atmosfære. Sommeruniversitetet er med andre ord en perfekt kombinasjon mellom læring og sommerferie, der andelen utdanning og fritid er finbalansert. Uken inneholder et veldig sosialt og variert program, med seminarer og foredrag om interessante temaer relatert til farmasøytisk omsorg. Disse temaene blir tilnærmet av eksperter på området, noe som gir studentene en unik mulighet for å lære mer om farmasi. Etter en morgen og formiddag med foredrag, følger en ettermiddag med dynamiske sosiale aktiviteter og seminarer.
Sol og solskader
Temaet for årets sommeruniversitet inkluderte sol, solbeskyttelse og hudskader og melanom forårsaket av sol. Chania, et av verdens mest utsatte steder for UV-stråling, var perfekt beliggenhet for temaet. I løpet av de siste tiårene har både leger og farmasøyter i større grad blitt oppmerksomme på økningen av hudkreft over hele verden, og det legges vekt på at man må bli flinkere til å beskytte seg mot UV-stråling. Skadene fra UV-stråling inkluderer tidlig aldring av huden, som rynker og pigmentflekker, hudkreft og øyeskader. Noen sykdommer forverres ved eksponering med UV-stråling, og noen legemidler (som noen typer antibiotika, diuretika og retinoider) gjør huden mer sensitiv for solskader. Det er viktig med økt opplæring og opplysning for å forhindre økningen i sykdommer relatert til sol, og da spesielt melanom som kan være en aggressiv og dødelig sykdom.
I løpet av uken ble det holdt mange interessante foredrag av dyktige foredragsholdere, og disse samt personer fra EPSA-teamet holdt seminarer om emner innenfor temaet. Foredragsholderne var fra et stort utvalg av forskjellige områder innen farmasi og medisin, eksempelvis dermatologiavdelingen ved sykehusuniversitetet i Kreta, Universitetet i Patras, avdeling for patologi ved hovedsykehuset i Athen og APIVITA (et gresk firma startet av en farmasøyt, som produserer blant annet solkremer).
Det ble også gitt spesielle opplæringsseminarer om europeiske institusjoner, arbeid i farmasøytiske laboratorier og lovregulering og legemiddelovervåkning.
Sosiale EPSA
En av de viktigstegrunnene til å delta på arrangementer i regi av EPSA er at man møter farmasistudenter fra alle deler av Europa, som både er helt annerledes, men også lik deg selv. Den åpenbare forklaringen på dette er at vi alle er farmasistudenter! Det er kjempespennende å kunne diskutere forskjeller i utdanningsforløp, hva som vektlegges i utdanningen, hvordan praksisen utføres i forskjellige land, og om måten ens eget land utfører det på egentlig er den beste. EPSA engasjerer seg også i Bolognaprosjektet gjennom Pharmine, og dette er noe mange studenter i EPSA er veldig opptatt av. Dette er et viktig prosjekt for å få til den europeiske «frie flyten», også av farmasistudenter i løpet av studieforløpet.
Den første dagen var det en åpningsseremoni med oppvisning av tradisjonell gresk folkedans og -musikk, med taler og introduksjon av den greske arrangementskomiteen. Dette var en fin start på en velorganisert og spennende uke.
I tillegg til de interessante forelesningene og seminarene fikk vi tid til å nyte solen, og vi fikk alltid streng oppfordring fra foredragsholderne om å bruke høy nok solfaktor før vi avsluttet timene. Det ble også arrangert fotballturnering og volleyballkonkurranse.
På hvert EPSA-arrangement settes det av en kveld med temaet «Europeisk aften». Her får deltakerne mulighet til å oppleve de andre landenes kulturer gjennom å smake på typisk mat og drikke, høre nasjonal musikk og se tradisjonelle folkedrakter. En slager fra Norge er akevitt og brunost, noe som falt helt i smak hos noen, mens andre ikke skjønte hva vi i Norge driver med når vi lager mat og drikke. I løpet av uken ble det arrangert «Gresk aften» med gresk mytologi som tema, strandfest og vi fikk også en kveld på det flotteste utestedet i Hellas.
Arrangementet var lagt til et fantastisk flott spahotell som ligger rett ved havet, og kaffepausene ble brukt til å beundre utsikten og prate med nye og gamle bekjentskaper. Når man deltar på EPSA-arrangementer er det umulig å unngå å bli kjent med nye mennesker. På mange av disse arrangementene oppstår det vennskap som varer livet ut.
Sommeruniversitetet var virkelig en lærerik og spennende uke, som bidro til ny motivasjon både til vervet i EPSA og til apotekpraksisen!
(Publisert i NFT nr. 9/2009 side 14–15.)