Faller utenfor legemiddellovgivningen
Etter å ha opplevd en god del forvirring om hvem, om noen, som har ansvar for å etterse at medisinsk avfall håndteres på forsvarlig måte, har NFT fått svar fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

I en kort uttalelse sier departementet at medisinsk avfall faller utenfor legemiddellovgivningen.
«Tomemballasje regnes ikke som legemidler, derfor har ikke legemiddellovgivningen regler for håndtering av slikt avfall. Når det gjelder legemiddelrester og ubrukte legemidler er reglene at disse skal oppbevares forsvarlig. Apotek har ifølge apotekloven plikt til å sende ubrukte legemidler i retur», opplyser HOD.
NFT har parallelt forsøkt å få innsyn i hvilke rutiner sykehus har for å håndtere dette avfallet, uten at vi er kommet videre i skrivende stund. Det gjelder også i hvilken grad det føres tilsyn med hvordan dette avfallet håndteres. Det blir feil å spekulere i hva informasjonstregheten skyldes, men noe som er klart er at smittefarlig avfall, deriblant medisinsk avfall, ikke skal blandes med andre typer avfall.
«Smittefarlig avfall er definert som avfall fra medisinsk behandling eller veterinærbehandling og/eller tilhørende undervisning, forskning og diagnostikk som inneholder levedyktige mikroorganismer eller deres toksiner som kan forårsake sykdom hos mennesker eller andre levende organismer», opplyser Norsk Gjenvinning på sine nettsider.
Og, det er klart hvordan denne typen avfall skal behandles.
«Smittefarlig avfall skal ikke blandes med andre typer avfall, og skal så snart som mulig leveres til destruksjon. Siden smittefarlig avfall er farlig gods og underlagt særskilte krav, må henting bestilles separat og hentetidspunkt avtales med kunde etter konferering med sluttbehandler», står det å lese hos Norsk Gjenvinning.
(Publisert i NFT nr. 10/2015 side 11.)