Lørdag 22. juni skal Norges Farmaceutiske Forening for første gang gå i Pride-paraden. Farmasistudent på fjerde året ved Universitetet i Oslo, Era Gruda, har fått hovedansvar for å ­organisere moroa.
  — Farmasøytene er den eneste helsepersonellgruppen som ikke har deltatt, og det er viktig å vise mangfold. Det er skeive overalt og selvfølgelig blant farmasøyter og farmasistudenter også, sier hun.

Gruda er en engasjert ung farmasistudent og ­medlem i Farmaceutene. Hun er også styremedlem i Skeiv Verden Oslo og Akershus og har vært frivillig under Oslo Pride siden 2016. Hun ble spurt av Farmaceutenes leder, Rønnaug Larsen, om hun ville være med på å organisere foreningens paradedeltakelse.
  — Vi hadde lekt litt med tanken allerede, siden ­Farmaceutene aldri har vært i Pride, sier Gruda, som  ikke var vanskelig å be.

Viktige verdier

Farmaceutleder Larsen forklarer at foreningen har tatt initiativet til å delta i Pride-paraden i Oslo i år, fordi farmasøyter, som helseprofesjon, også bør vise sin støtte til et inkluderende samfunn med mye mangfold.
  — Det er verdier det er viktig å ta vare på, påpeker hun.
  — Jeg planlegger selv å gå i paraden og oppfordrer alle medlemmer, som har anledning, til å gjøre det samme. Jeg er ikke en som vanligvis går i tog, men akkurat denne saken vil jeg gjerne støtte, legger hun til og oppfordrer samtidig folk til å ta med familien.

Drømmer om flåte og DJ

Sammen med eier og daglig leder for Vollen apotek og Ditt Apotek Åssiden, Anders Eimstad Rasmushaugen, har de to startet planleggingen.
  — Vi har håp om å ha en ordentlig flåte med DJ og frokost før paraden og virkelig gjøre noe ut av det, forteller Gruda.

Fristen for påmelding er 14. juni, men de ønsker å komme langt i planleggingen så fort som mulig og melde seg på i god tid før det.

Bli med på moroa

Gruda håper å få med så mange farmasøyter og ­farmasistudenter som mulig i paraden.
  — Du behøver ikke være skeiv. Du kan være med for å vise din støtte, og det er moro.

Hun håper også å få med noen flere som kan være med på å organisere. Hun har fått med seg et par stykker utover komiteen, men ønsker noen til.
  — Det er fint om noen vil bidra. Vi har som mål å få 80 til 100 som skal gå med oss, men det er ikke så mange som trenger å bidra på organiseringen.

Alle som vil være med kan ta kontakt med henne eller Rasmushaugen, og de vil da invitere dem inn i Facebook-gruppen som er opprettet for anledningen.

(Publisert i NFT nr. 3/2019 side 37)