Farmaceutene foreslår pausestengt for å sikre faglig forsvarlig apotekdrift
Når det er så få ansatte, må apoteket kanskje holde pausestengt for å sikre at farmasøytene får pause, mener Rønnaug Larsen.
Et problem som oppstår når det er lav bemanning på et apotek, er at de ansatte ikke får tatt pause.
— Spise får du alltid gjort, men du får ikke tatt pause. For å sikre faglig forsvarlighet så må du ha mulighet til å ta pause for å få klarnet hodet, sier leder i Farmaceutene, Rønnaug Larsen.
Les også: – Faglig defensivt av Apotekforeningen
Mange opplever å ikke få pause
På «kretsturneen» rundt i Norge i januar-februar har hun fått flere tilbakemeldinger fra medlemmer som jobber lange dager som alenefarmasøyt og som sliter med å få tatt nødvendig pause.
— Det kan være faglig uforsvarlig, det er brudd på arbeidsmiljøloven, og i tariffavtalen står det at de skal ha pause til egen disposisjon, slår hun fast.
Larsen erkjenner at nedgang i antall ansatte ikke er spesielt for apotek, men for farmasøyter og annet helsepersonell som leverer ut reseptpliktige medisiner,
kan konsekvensene av manglende konsentrasjon være store.
Foreslår pausestenging i små apotek
Når det opprettes mange nye små apotek med få ansatte, mener hun apotekene må se på nye løsninger for å sikre at de ansatte får pause.
— Da kan det å ta en pausestenging sikre at alle får tatt en skikkelig pause.
Farmaceutenes leder har sendt et brev til Legemiddelverket hvor hun ber dem vurdere om det er mulig for et apotek å holde pausestengt i deler av åpningstiden.
Åpner for pausestenging
I svarbrevet konkluderer Legemiddelverket med at pausestenging ikke strider mot apotekloven:
«Dagens regelverk har ikke tatt høyde for pausestenging og er ikke til hinder for at apotek kan ha faste åpningstider der det stenges deler av dagen dersom dette er godt kommunisert til lokal helsetjeneste og publikum. Hvis slike «pauser» ikke inngår i den faste åpningstiden, men apoteker vurderer fra dag til dag om det er forsvarlig å holde åpent, blir åpningstiden uforutsigbar for helsetjeneste og kunder. Det vil kunne bli vurdert som uforsvarlig drift», skriver legemiddelinspektør Siv Elisabeth Haugen.
Legemiddelinspektøren legger samtidig til:
«Dersom apoteker vurderer rammebetingelsene fra apotekets eier slik at de må stenge apoteket av forsvarlighetsgrunner, skal dette bringes inn for departementet (Legemiddelverket), jf. apotekloven § 3–6.»
Larsen konstaterer at pausestenging er en mulighet. Hun opplyser at Farmaceutene ikke kommer til å følge opp saken videre i første omgang, men mener det er noe de som drifter apotekene bør vurdere – spesielt i lengre perioder med lav bemanning.
(Publisert i NFT nr. 3/2019 side 9)