Farmaceutene fortsetter å jobbe for farmasøyter i kommunen
Farmaceutene mener rapporten viser viktigheten av arbeidet for å få farmasøyter inn i kommunen.
Leder i Norges Farmaceutiske Forening, Rønnaug Larsen, mener de har fått nyttig informasjon fra rapporten Kommunefarmasi i Norge.
— Å få i stand denne rapporten sammen med UiO har vært viktig for oss. Trenden innen offentlig helsevesen er at stadig mer flyttes fra spesialisthelsetjenesten ut i primærhelsetjenesten. Omsorgstjenestene i kommunene har også over de siste tiårene fått ansvar for stadig flere brukergrupper. Helseinstitusjoner bygges ned, og det satses mer på kommunale bofellesskap og at man skal kunne bo lengst mulig hjemme. Resultatet er at kommunehelsetjenesten trenger bredere kompetanse innen legemiddelhåndtering og legemiddelbruk, men også når det for eksempel gjelder legemiddelkomitéarbeid, -anbud og -beredskap, sier hun.
Larsen mener det fører til at det er stort behov for kommunefarmasøyter – både farmasøyter som kan jobbe klinisk i kommunale team sammen med andre helseprofesjoner og farmasøyter som kan jobbe sammen med kommunenes helseledelse på systemnivå.
— Norges Farmaceutiske Forening ser økende behov for dette i kommunene og jobber aktivt med å synliggjøre hva farmasøyter kan bidra med i kommunehelsetjenesten – for å bedre pasientsikkerheten, påpeker hun.
Ikke minst synes hun det var interessant, og ganske overraskende, at kommunefarmasøytene ofte kom inn i kliniske prosjektstillinger, for så å relativt raskt gå over i faste stillinger på systemnivå.
— Dette er et viktig funn som skal brukes i vårt arbeid overfor kommunene fremover, sier hun og legger til at foreningens nettverksgruppe med kommunefarmasøyter er et viktig forum for utviklingen av kommunefarmasøytens rolle.
(Publisert i NFT nr. 7/2019 side 20.)