Legemiddelselskapet Purdue Pharma har sagt seg skyldig i tre tiltalepunkter om distribusjon og markedsføring av opioider melder det amerikanske justisdepartementet. 

— Misbruk og ulovlig salg av reseptbelagte opioider har bidratt til en nasjonal tragedie bestående av avhengighet og død I tillegg til det som skyldes ulovlige gateopiodier, sier visejustisminister, Jeffrey A. Rosen, i en uttalelse på justisdepartementets nettsider. 

Les også: Opioider – hva bør du vite?

Selskapet anerkjenner blant annet å bevisst ha gitt feil opplysninger til det nasjonale narkotikapolitiet DEA (Drug Enforcement Administration) og bestukket leger for å skrive ut selskapets opioideprodukter, spesielt Oxycontin, som anses som hovedkilde til krisen som har tatt livet av nesten 500 000 amerikanere siden 2000. 

Som en del av forliket har Purdue Pharma godtatt bøter og andre krav på rundt 77 milliarder kroner som er den største boten noensinne gitt et farmasiselskap. 

Siden firmaet ikke har slike summer, skal Purdue, som erklærte seg konkurs da søksmålene begynte å komme inn, bare betale rundt to milliarder kroner direkte og har gått med på å legge om til et allmennyttig selskap (public benefit company). Det nyopprettede selskapet skal styres av en stiftelse og som skal jobbe for å bøte på skadene av opioidekrisen.

Justisdepartementet understreker at avgjørelsen ikke frigjør noen individer, verken blant ledelsen eller eierne i den styrtrike Sackler-familien fra rettsforfølgelse. 

Les også: Legene og farmasøytene samarbeider om å KUPPe opioidepidemien