Klaveness åpnet ifølge NRK.no sin forklaring rett før klokken 15 onsdag ettermiddag. Der gikk han først gjennom sin mangeårige farmasibakgrunn, og målet med forklaringen var å gå gjennom hvorvidt legemiddelet Trofodermin kan være prestasjonsfremhevende. 

Klaveness sa tidlig i sin forklaring at det ville naturlig å vurdere et sårbeskyttende legemiddel eller solfaktor ved den type solskade Therese Johaug hadde pådratt seg i Italia, men at hva man ønsker å benytte seg av avhenger av alvorlighetsgraden.

— Det er legemidler som er sårhelende, som ikke har altfor sterke virkestoffer. Da vil det være naturlig å bruke antibakterielle midler, sa Klaveness. 

Selv om Klaveness har lang fartstid i bransjen, fortalte han under de muntlige forhandlingen at han aldri selv hadde hørt om den italienske kremen. Produktet skal han heller aldri ha funnet i tidligere utgaver av Felleskatalogen. Farmasiprofessoren tror heller ikke at legemiddelet, som forøvrig selges i Italia, Thailand, Chile og Brasil, noen gang har vært på markedet i Norge. 

Når det gjelder selve virkestoffet i legemiddelet, clostebol, sier Klaveness at det er en systetisk substans som kjemisk likner på testosteron. Det er et anabolt steroid som ble funnet opp rundt 1950, og har bare anabol effekt. 

Videre forklarte han at det er lite dokumentasjon på clostebol som sårhelende middel, selv om det brukes på huden som er sårhelende middel. Samtidig påpeker han at han ikke ser noen grunn til at man skal ha et anabolt steroid i en krem som fungerer som sårhelende middel.

Etter at dommeren påpeker at Klaveness må holde seg til informasjon som er interessant for domsutvalget, klargjør professoren at man må innta virkestoffet gjennom blodet for at det skal ha en prestasjonsfremmende effekt. Han trekker blant annet frem et forsøk på et familiemedlem der han kom frem til at man måtte smøre to gram krem på leppene, og at det er teknisk umulig.

— Dosen man får ved å smøre det på leppene vil være betydelig mindre enn én prosent av det jeg antar å være anabol dose, sa Klaveness.

Litt over 15.30 onsdag ettermiddag avsluttet dommeren dagen, ettersom det ikke var flere spørsmål til Klaveness. Forhandlingene fortsetter torsdag morgen kl 09.00.