Farmasistudenter sommerjobber seg til mer forståelse av faget
Sommerjobb gir ikke bare unge farmasistudenter sårt tiltrengte penger, men det gir også lærdom om faget.
Ida Therese Guttormsen Sørum, Karoline Nordby og Karoline Tjelta går på farmasi ved Oslomet – Storbyuniversitetet. De tre studentene, som slår fast at de så klart er medlem i Farmaceutene, har akkurat startet andre år på studiet. Etter grunnleggende kjemi det første året, synes de nå at faget har blitt mer spennende med legemiddelfremstilling og biofarmasi. Alle har hatt sommerjobber som ikke bare har gitt dem nødvendige inntekter, men også grunnlag for noen farmasøytiske refleksjoner.
Les også: Nytt og rart farmasistudieår i gang
Ser behov for økt legemiddelkompetanse på sykehjem
Sørum fikk egentlig jobb på apotek, men koronakrisen satte kjepper i hjulene for opplæring, og det endte i stedet med en jobb som assistent på sykehjem i sommer. Hun synes det var en givende jobb og kunne absolutt tenke seg en karriere i den retningen.
— Jeg likte det veldig godt, smiler hun.
— Jeg trives med å jobbe tett på pasienter, og jeg kan se meg selv i en sånn jobb.
Hun innså også at det kan være fordelaktig å ha legemiddelkompetanse innen pleie og omsorg i kommunene.
— Jeg fikk ganske lite opplæring og visste ikke så mye om hvordan de forskjellige medisinene jeg delte ut virker. Behovet for farmasøyt er der, sier hun.
Hun understreker at hun synes det meste fungerte bra på sykehjemmet, men at studier jevnlig viser at det skjer mye feil med legemidler i alle ledd alle steder det deles ut, og at det på sykehjem som andre steder handler om å forbedre noe som allerede er bra.
— Farmasøyter kunne helt klart vært delaktig i det.
Som eksempel trekker hun frem en liten hendelse hvor hun i løpet av sommeren ble sendt til en ny avdeling og fikk en multidose som skulle leveres ut. Det var bare tilfeldig at hun, med sin farmasikunnskap, oppdaget at en av tablettene var smeltetablett. Noe hun verken hadde fått opplæring i eller blitt opplyst om.
— Hvordan skulle jeg kunne vite at det ligger en smeltetablett i multidosen som ikke skulle svelges?
Hun vet også at det er flere pasienter som har problemer med å svelge, og får knuste tabletter. Uten farmasøytisk kunnskap tror hun ikke det er så lett å vite hvilke tabletter som kan knuses uten å miste effekt og om det finnes bedre administreringsmetoder.
Les også: Sykehjemsoverlegen: Avmedisinering er umulig uten de pårørende på laget
Apotek ikke bare kassadamejobb
Karoline Tjelta jobbet på apotek i sommer. Etter et førsteår som kanskje føltes litt abstrakt, føles nå utdanningen mye mer virkelighetsnær.
— Jeg var innom mange ulike legemidler, og det hjalp sykt masse, sier hun.
— Etter sommeren så er det bare mer og mer jeg forstår, og det er mye lettere å huske det jeg lærer.
Tjelta kan fortelle at en spørreundersøkelse fra en forelesning viste at de fleste studentene ser for seg å jobbe i industrien. Hun har selv sett for seg å jobbe innen forskning eller industrien og tilstår at hun ikke har syntes det virker så interessant å jobbe i apotek.
— Jeg trodde egentlig det var litt sånn kassedamejobb, men jeg ble positivt overrasket over hvor mye forskjellig som blir gjort på apotek, vedgår hun.
Mange forskjellige oppgaver, mye bruk av farmasifaget i tillegg til at det er interessant med kunde-/pasientkontakt, ikke minst arbeidet hun fikk gjøre med LAR-pasienter, gjorde at hun ser litt annerledes på det.
— Det var en erfaring som åpnet litt opp for at å jobbe i apotek også kan være gøy.
Elsket å jobbe på sykehjem
Karoline Nordby jobbet i apotek i sommer og trivdes. Hun likte dessuten de varierte oppgavene og satte pris på å få mye ansvar der.
Hun har tidligere jobbet noen somre på sykehjem og selv om apotek virker som en fin arbeidsplass, trekkes hun mer mot et sted med mer direkte pasientkontakt.
— Jeg elsker den kontakten og er veldig glad i å jobbe på sykehjem, smiler hun.
I løpet av sine somre på sykehjem har hun merket det samme som Sørum.
— Det kan være lite kunnskap om legemidler blant de som jobber der. Jeg delte ut legemidler selv, men ante ikke hva jeg drev med, sier hun.
På sykehjem er det mange sårbare mennesker med mange og komplekse diagnoser som får en rekke forskjellige legemidler.
— Jeg tror det trengs mer kunnskap der for å forebygge feil legemiddelbruk, og der kan farmasøyter bidra, slår hun fast.