Farmasøyter kan gjøre en innsats mot demens
Farmasøytene på Apotek 1 Svolvær gjør legemiddelgjennomgang på sykehjem og føler seg respektert av annet helsepersonell, men mener de kunne gjort mye mer.
Apotek 1 Svolvær deltar i Vågan kommunes demensprosjekt og gjennomfører årlige legemiddelgjennomgang. Apoteker, Hanna Walsøe, føler jobben med legemiddelgjennomgang har gjort noe med forholdet til hjemmesykepleien, legene, pasienter og pårørende.
— Vi vet de har god tillit til oss når det gjelder å se på medisinbruken i helhet, sa hun da hun og farmasøyt Marianne Mareliussen presenterte arbeidet sitt under Norges Farmaceutiske Forenings webinar om demens onsdag 21. oktober.
Les også: Sykehjemsoverlegen: Avmedisinering er umulig uten de pårørende på laget
Farmasøyter kan gjøre mer
Utover i prosjektet merket de at hjemmesykepleierne skjønte at de kunne mye og respekterer innspillene deres, legene begynte å spørre om legemiddelråd, og pårørende har brukt dem som mellomledd i legemiddelforespørsler til legene.
De to understreker at farmasøyter ikke bare kan komme inn og presse gjennom endringer i legemiddelbruken. Det krever langvarig arbeid og ydmykhet for å skape tillit og godt samarbeid.
— Det hjelper ikke å komme inn med nesen i sky og tro at du skal gjøre alt bedre, sa Walsøe og forklarte ganske grundig om hvordan de arbeider, både med selve gjennomgangen og med annet helsepersonell.
Samtidig er de klare på at én legemiddelgjennomgang uten oppfølging i året er lite.
— Vi kunne oppnådd mer hvis vi hadde fått bidra mer, slo Mareliussen fast.
Les også: Demens – hva bør du vite?
Mulig demensmedisin fra Norge
I tillegg til de to farmasøytene ga Andreas Engvig (bildet), lege i spesialisering ved Hukommelsesklinikken, Oslo Universitetssykehus, en grundig forklaring av hva demens egentlig er, hvordan det diagnostiseres og hvilke behandling og forebygging som finnes.
Evandro Fei Fang, førsteamanuensis ved avdeling for klinisk molekylærbiologi ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus, snakket om forskningen han og forskergruppen hans gjør på mulig legemiddel som kan rense mitokondriene i hjernecellene, såkalt mitofagi, en prosess som har vist seg å redusere hukommelsestap hos mus.
Webinaret ble tatt opp, og alle påmeldte får tilsendt en e-post med link. Alle andre medlemmer Farmaceutene kan se det ved å logge seg inn og gå til arrangementssiden på farmaceutene.no.