— Dersom tankegangen er at en influensa­vaksine med fire stammer automatisk er bedre enn den med tre stammer, så er ikke det nødvendigvis sant, sier Karoline Bragstad, fungerende avdelingsdirektør på Folkehelse­instituttets (FHI) avdeling for influensa, til NFT.

— Må alltid ha en leverandør i bakhånd

Bragstad forteller at FHI før årets influensasesong hadde muligheten til å avslutte anbudet for de trivalente influensavaksinene fra Sanofi Pasteur og Mylan. Valget stod mellom å inngå en ny kontrakt for firevalent influensavaksine eller beholde kontraktene for den trivalente.

Karoline Bragstad, Folkehelseinstituttet (FHI)
Trygg på sikkerheten: Karoline Bragstad forsikrer at risikogruppene er godt ­sikret med trivalent influensavaksine i årets sesong. Foto: FHI 

— På dette tidspunktet hadde vi kun én sikker tilbyder av firevalent vaksine. Vi må sikre at vi kan levere nok doser og i riktig tid til alle i risikogruppene, som er 1,6 millioner nordmenn. Dette gjøres blant annet ved å ha minst to tilbydere. Det kan ofte skje at leverandørene ikke kan levere til avtalt tidspunkt, og det kan oppstå flere ukers forsinkelser. Derfor må vi alltid ha en annen leverandør i bakhånd, opplyser Bragstad, som legger til:

— Vi valgte derfor å fortsette med trivalent vaksine som i alle foregående sesonger for å kunne sikre vaksiner til de som trenger dem aller mest.

— Hvorfor er det så ikke behov for risikogruppene å få tilgang til en vaksine med flere influensastammer denne sesongen?

­— Tilgangen er der. De som ønsker den firevalente vaksinen kan kjøpe den til en høyere pris. Men det er ikke den som blir tilbudt gjennom vaksinasjonsprogrammet til risikogruppene. Både den trivalente og firevalente influensavaksinen beskytter mot de tre viktigste virustypene som Verdens helseorganisasjon (WHO) mener bør være i vaksinen for kommende sesong. Den firevalente vaksinen inneholder en ekstra influensa B. For kommende sesong er denne ekstra influensa B av B-Yamagata-linjen, forklarer Bragstad.

Hell i uhell

Forrige sesong var nærmest dominert av influensa type B-Yamagata. Avdelings­direktøren forteller at det ikke er ofte at en ­influensasesong domineres av type B­-­influensa. På en måte var det heldig at det ble sånn, mener hun.

— Hadde vi ikke hatt en slik dominerende influensa B-Yamagata i forrige sesong, hadde det vært vanskeligere å vite om ­akkurat dette viruset ville spilt noen rolle denne vinteren. Men siden det er ytterst sjelden at ett virus som har skapt mye ­sykdom én sesong også gjør dette ­kommende sesong, så føler vi oss rimelig trygge på at det ikke er dette viruset som kommer til å dominere i vinter. Dermed vil den ekstra influensa B (Yamagata) som er i den firevalente vaksinen ikke gi noen ekstra beskyttelse i forhold til de virus vi forventer kommer i Norge nå i vinter.

God immunitet

— Hvordan kan dere være så sikre på at ikke type B-Yamagata-stammen vil komme tilbake i årets sesong?

— En veldig stor andel av den norske befolkningen har fått god immunitet mot type B-Yamagata på grunn av dominansen ­forrige sesong. Samtidig forandrer type B-stammer seg mindre enn type A-stammene, så beskyttelsen er bredere. Litt heldige har vi vært, for vi vet av historikken og overvåkning at den stammen som har dominert et utbrudd, spiller en liten rolle neste sesong. Derfor kan vi være trygge på at den ­trivalente influensavaksinen ikke er en ­dårligere vaksine, fastslår Bragstad.

I tillegg er det slik at det forventes en viss kryssbeskyttelse mellom influensa B-­stammene, og det er også en av grunnene til at det tidligere bare har vært én influensa B-stamme i vaksinen.

Bragstad mener det ikke er nødvendig å spekulere i en liknende situasjon ved neste influensasesong i 2019.

— Vi er nå i gang med å undersøke mulighetene for å gå over til firevalent vaksine for alle til neste sesong, inkludert risiko­gruppene, sier hun.

(Publisert i NFT nr. 9/2018 side 7)