Ayyuce Kozanli hadde hovedrollen i andre sesong av NRKs nye nettserie Blank. Der spilte hun farmasistudenten Zehra.

Hun gikk da siste året på videregående, var interessert i biologi og kjente til farmasi, men hadde ingen større relasjon til faget.

— Men når jeg spilte en karakter som gikk på farmasi, så fikk det meg til å tenke på ­farmasi, og da vi spilte inn på kjemirommet og brukte labfrakker, så følte jeg at det kunne være den ekte meg, smiler hun.

Dermed bestemte hun seg først for å søke på farmasi, men da det nærmet seg begynte hun å tenke på de høye opptakskravene, fikk dårlig selvtillit og endret ønsket sitt.

— Hvis jeg ikke hadde fjernet det, så hadde jeg faktisk kommet inn, ler hun litt oppgitt.

Populær: NRK opplyser at sesong 2 av Blank, med Ayyuce Kozanli (t.h.) og Aima Hassan, fikk gode seertall. Foto: NRK

Farmasistudenter kjenner seg igjen

Dermed ble det ungdomsskolelærer i matte i stedet. Hun har akkurat startet og er ­fornøyd med valget sitt. Hun synes også det er ­morsomt å gå på Oslo Met – ­storbyuniversitetet hvor serien ble filmet. Den ferske studenten utelukker ikke at det blir mer skuespill.

— Selvfølgelig har jeg lyst til å jobbe mer med tv. Jeg likte det veldig godt mens vi ­filmet Blank, sier hun, men understreker at fremover blir det fokus på studier.

Kozanli har fått gode tilbakemeldinger på rollen sin. For noen dager siden møtte hun en jente på trening som studerer farmasi og som hadde sett på Blank. Farmasistudenten hadde kjent seg igjen i serien.

— Hun kjente seg igjen med stresset og at studiet er ganske krevende, smiler hun.

 

I ekte farmasimiljø: Noen studenter og forelesere var med i serien som statister. Professor i farmasi, Colin Charnock, var en av de som hadde en større rolle. Foto: NRK


Mange fulgte farmasistudenten

Produsent for Blank, Åse Marie Hole, opplyser også om gode tilbakemeldinger på sesongen fra farmasistudiet, ikke minst i form av cirka 100 000 seere i snitt.

— På nett er det et veldig bra tall, og det som har vært helt fantastisk med denne sesongen er at det har vært så bratt ­stigning, sier hun.

Dermed er det mange som har sett livet til Zehra og de andre farmasistudentene, og Hole håper de kan ta litt av æren for at farmasistudiet på Oslo Met fikk så gode søkertall som de gjorde i år.

Konseptet for Blank er å fortelle ­historier om året etter videregående, som er et drama- ­tisk år med store endringer for de fleste.

— I andre sesong hadde vi veldig lyst til å fortelle fra et sted med en del praktisk rettede fag, og det var veldig logisk at vår karakter studerte farmasi på Oslo Met, sier hun og er godt fornøyd med valget.
— Det var visuelt helt nydelig for tv. For oss føltes det som å komme inn i en ny og hemmelig verden. Og laben ser så fet ut. Det ser ut som et amerikansk topp­universitet der nede.

Utfordrer farmasøyter til å finne feil

Hole og resten av produksjonsgruppen gjorde en grundig jobb i forkant av filmingen.

— Vi samarbeidet tett med høyskolen og farmasiutdanningen for å få pensumet de leste og eksamensoppgavene de pugget til helt riktig. Vi har gjort så grundig research som vi bare kunne, og vi har ikke fått noe tilbakemelding på at vi har bommet, forteller hun.

— Men hvis vi skulle ha gjort det likevel, så vil vi gjerne høre det. Det er bare å se på oss med lupe og se om noen finner noe, legger hun til med et smil.
Hun opplyser at Blank fortsetter, men ikke fra farmasi, og hun vil ikke avsløre hvor handlingen hentes fra denne gang. ­Filmingen av sesong tre starter i disse dager og blir å se på NRK nett-tv i høst.

God reklame

Anne Berit Walter, som er studieleder på bachelorutdanningen for farmasi på Oslo Met, synes det er stas at NRK valgte farmasi hos dem som setting for serien.

— Denne tv-serien har bidratt til å gi økt fokus på farmasi. Det har vært fint at det har vært med flere skuespillere med annen kulturell bakgrunn som også gjenspeiler studentmassen på farmasi.

Hun er også fornøyd med resultatet.

— De scenene som var fra våre ­laboratorier og fra campus var fine.
Walter tror serien er god reklame for ­f­­armasi, men i hvor stor grad den direkte har lokket mange til faget, er hun usikker på. Hun spurte førsteårsstudentene som akkurat har startet, og det var ingen som sa at serien hadde påvirket deres valg.