Fire nye fagredaktører i NFT
Marianne Hiorth (UiO), Reidun L. S. Kjome (UiB), Sara Bremer (OUS, Rikshospitalet) og Ida Rudberg (Sjukehusapoteket i Ålesund) er utnevnt til nye fagredaktører i NFT for perioden 2015–2017.
NFTs fagredaktørgruppe ble etablert i 2008 med blant andre Erik Andrew, (Helsedirektoratet), Espen Molden (Universitetet i Oslo, UiO) og Ingunn Tho (den gang Universitetet i Tromsø (UiT), nå UiO). Disse tre gir seg som fagredaktører idet vi skriver 2015. Det gjelder også Lone Holst (Universitetet i Bergen, UiB), som har vært fagredaktør i årene 2012–2014. Alle har gjort en solid jobb med å øke det vitenskapelige stofftilfanget i tidsskriftet.
De fire øvrige fagredaktørene, Ane Gedde-Dahl (Høgskolen i Oslo og Akershus, HiOA), Hedvig Nordeng (UiO) og Anne Berit C. Samuelsen (UiO) fortsetter en treårsperiode til, i tillegg til Terkel Hansen (UiT) som er utnevnt for årene 2014–2016.
Vil spre kunnskap
Blant dem som overtar den vitenskapelige stafettpinnen i NFT er Marianne Hiorth, cand.pharm. (UiO, 1999) og dr.scient., nå professor i galenisk farmasi ved Farmasøytisk institutt ved UiO.
— Et av områdene jeg brenner for er formidling og da særlig populærvitenskapelig formidling. Som fagredaktør ser jeg frem til å bidra til at viktig kunnskap blir spredt til en større gruppe. Jeg gleder meg også til å jobbe for å få flere til å publisere i NFT, uttaler hun.
Hovedansvarsområde i NFT vil være galenisk farmasi, legemiddelproduksjon, legemiddelteknologi, fysikalsk farmasi og biofarmasi.
Formidling på norsk viktig
Reidun L. S. Kjome er utdannet cand.pharm. fra Danmarks Farmaceutiske Højskole (2002). Etter et par år i Farmasøytisk rådgivningstjeneste på Haukeland sykehusapotek, tok hun doktorgraden på UiB. I dag har hun en kombinert stilling som postdoktor og førsteamanuensis på Senter for farmasi i Bergen.
Kjome har et bredt interessefelt innen samfunnsfarmasi, fra legemiddelbruk på sykehjem, til farmasøytens rolle og apotektjenester. I det siste har hun vært særlig interessert i hvordan man kan gjøre helsefagstudenter gode på tverrprofesjonelt samarbeid.
— Jeg tror vi går inn i en meget spennende tid med nye arbeidsoppgaver for farmasøyter både i og utenfor apotek, og det å kunne samarbeide på tvers av profesjoner blir svært sentralt, kommenterer Kjome og legger til:
— Det blir også viktig å gjøre studier for å finne ut hvordan vi som farmasøyter best kan bruke kompetansen vår til å bidra til bedre folkehelse. NFT blir en sentral publiseringskilde for dette arbeidet, både fordi det kanskje er litt lavere terskel for masterstudenter og andre nye forskere å skrive på norsk, og fordi man når ut til et veldig viktig publikum. Jeg håper dessuten å få inn artikler der man har forsket på undervisning: Hvordan utdanner vi best mulig farmasøyter i dag?
Hovedansvarsområde i NFT vil være samfunnsfarmasi.
Ønsker et bredere publikum
Sara Bremer er utdannet cand.pharm. fra UiO (2004) og har en doktorgrad innen farmakologi og genteknologi. Hun jobber i dag som forsker ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet og har i tillegg en deltidsstilling som provisorfarmasøyt i apotek.
— Som fagredaktør håper jeg å bidra til økt vitenskapelig publisering innen farmasifaglige områder, slik at forskningen blant farmasøyter i Norge blir tilgjengelig for et bredere publikum, sier hun.
Hovedansvarsområde i NFT vil være farmakologi.
Læringsprosess
Ida Rudberg er utdannet cand.pharm. fra UiO (2003), og har doktorgrad i farmakologi fra Senter fra Psykofarmakologi ved Diakonhjemmet Sykehus (2010). Etter doktorgraden jobbet hun ett år ved bachelorutdanningen i farmasi ved Høgskolen i Oslo og Akershus, for så å flytte til Ålesund. Nå jobber Rudberg ved Sjukehusapoteket i Ålesund, både med klinisk farmasi og i publikumsavdelingen.
— Som fagredaktør ser jeg frem til å bidra til kunnskapsformidling via NFT. I tillegg til faglig kvalitet vil jeg vektlegge god formidlingsevne. Videre håper jeg å bidra til at flere farmasøyter publiserer i NFT, både for å sikre mangfoldet i tidsskriftets faginnhold, men også fordi publisering er en nyttig og lærerik prosess for forfatterne, påpeker hun.
Hovedansvarsområde i NFT vil være farmakologi og klinisk farmasi.
(Publisert i NFT nr. 1/2015 side 31.)