Flere stiller seg positive til journalkrav for apotekpersonell
Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) ønsker å erstatte pasientjournalforskriften fra 2000, og vil nå at kravene også skal gjelde helsepersonell i apotek.
Det er 18 år siden den forrige pasientjournalforskriften ble vedtatt. Departe-
mentet mener en ny pasientjournalforskrift bør tilpasses den digitale hverdagen vi lever i, i tillegg til at den bør tilpasses pasientjournalloven og EUs personvernforordning (GDPR).
Vil inkludere apotekpersonell
HOD skriver videre at helsehjelp som ytes i apotek tradisjonelt har blitt ansett å ha en annen karakter enn helsehjelp som ytes i andre typer helsetjenester, og viser videre til at personell i apotek per i dag er unntatt journalforskriftens virkeområde. Apotekpersonell har i dag allikevel dokumentasjonsplikt gjennom apotekloven ved reseptekspedisjon.
Departementet mener i høringsnotatet at ekspedering av reseptpliktige legemidler er å anses som helsehjelp, til tross for at ekspederingen ikke nødvendigvis innebærer helsemessige vurderinger utover det som allerede er gjort av forskrivende lege. De påpeker allikevel at generelle råd som ikke er tilpasset den enkelte ikke bør anses for å være dokumentasjonspliktig helsehjelp.
«Tjenester som innebærer individrettet oppfølging eller behandlingstilbud, basert på kunnskap om den enkelte pasient, kan imidlertid være helsehjelp. For eksempel kan oppstartsveiledning i apotek etter departementets oppfatning være helsehjelp. En slik tjeneste må ofte være basert på kunnskap om og være tilpasset den aktuelle pasienten», står det skrevet.
— Må gjelde alle ekspedisjoner
Flere av høringsinstansene stiller seg positive til endringsforslaget fra HOD. Apotekforeningen mener det er naturlig at de samme reglene som gjelder for helsepersonell i andre virksomheter også må gjelde for helsepersonell som yter helsehjelp i apotek.
«Vi støtter også vurderingen av at alle reseptekspedisjoner skal være å betrakte som helsehjelp, og at dette også må gjelde ekspedisjoner som ikke inneholder helsefaglige vurderinger utover det som er allerede er gjort av forskrivende lege», skriver foreningen.
Norges Farmaceutiske Forening stiller seg også bak formålet med forskriftsendringen og at den gjøres gjeldende for apotekfarmasøyter.
«Vi imøteser egen høring fra departementet med forslag til hva som anses å være en integrert del av reseptekspedisjonen og kravene til dokumentasjon etter apotekloven § 5-5a, samt hva som skal gjelde for individuelt tilpassede farmasøytiske tjenester i apotek som for eksempel Oppstartsveiledning», skriver de.
«Dette er i tråd med den utviklingen som skjer i apotekbransjen mhp. økt vekt på veiledning av kunder i apotek», skriver Norske Sykehusfarmasøyters Forening (NSF).
I forslaget fra HOD påpekes det at journalplikten ikke skal gjelde samarbeidende helsepersonell som gir hjelp etter instruks fra for eksempel lege. Dette mener NSF må konkretiseres.
«Farmasøyter utfører arbeid i sykehusavdelinger og sykehjem på en slik måte at de utarbeider forslag og råd til behandlende lege mhp. legemiddelbehandling, men det er legen som beslutter og iverksetter legemiddelbehandling. Er denne typen råd og veiledning journalpliktig? Dette bør tydeliggjøres under beskrivelsen av samarbeidende helsepersonell – hvordan er grensegangen mellom lege og farmasøyt. Farmasøyter gjennomfører legemiddelsamtaler i sykehus og gir individuell veiledning til enkeltpasienter i forbindelse med pasientens legemiddelbruk som vi mener er journalpliktig. I disse tilfellene arbeider farmasøyt på oppdrag av sykehus, sykehjem m.m. og ikke som en del av apotekets drift og faller ikke under bestemmelsene som omfatter drift av apotek.»
— EIK burde bli tilpasset
Farmasøytisk institutt (FI) ved Universitetet i Oslo påpeker i sitt høringssvar at det er viktig at apotekpersonell med autorisasjon som helsepersonell har adgang til pasientjournalen for å kunne oppfylle lovens krav.
«Farmasøyter er autorisert helsepersonell og inngår stadig oftere i teamet som behandler og rådgiver den enkelte pasient.»
FI legger også til at apotekenes kommende nye apoteksystem EIK burde bli tilpasset, slik at det også kan brukes til å sende informasjon til pasientjournalen.
«En e-helsejournal per person med alle relevante og korrekte opplysninger vil være en meget stor fordel for pasienten, behandlere m.fl.», skriver de.
Hele 63 høringsinstanser leverte inn svar innen fristen i august.
(Publisert i NFT nr. 8/2018 side 10)