Flott jubileumsmarkering i Bergen
Fredag 14. februar ble 10-årsjubileet for farmasiutdanningen ved Universitetet i Bergen (UiB) markert med et faglig seminar og middag for inviterte gjester fra profesjonen, samarbeidsparter, nåværende og tidligere studenter.
Tekst: Tove Ytterbø, leder av Norges Farmaceutiske Forening
Farmasi, fortid og fremtid
En synlig stolt universitetsrektor Dag Rune Olsen åpnet markeringen med å gratulere med 10-årsjubileet. Han fremholdt hvor bra farmasiutdanningen passet inn i universitetets faglige profil.
Professor Alfred Halstensen fortalte kort om bakgrunnen for satsingen på farmasi ved UiB. Han berømmet professor og senterleder Svein Haavik for initiativet og hans viktige og målrettede innsats med å få etablert studiet.
Administrerende direktør Karita Bekkemellem fra Legemiddelindustrien (LMI) snakket varmt om behovet for farmasøyter i legemiddelindustrien. Farmasøyter har en unik kompetanse og kan se helheten i legemiddelproduksjonen som ingen andre fra start til ferdig produkt, ifølge direktøren.
Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H), som selv er farmasøyt, er sterkt engasjert i hvordan farmasøytene kan brukes mer og bedre i helsevesenet. Han oppfordret farmasøytene i forsamlingen til å bli mer aktive i samfunnsdebatten ved for eksempel å skrive leserinnlegg/kronikker.
Farmasøytisk forskning
Inviterte gjester fikk dessuten glimt fra farmasøytisk forskning ved universitetet. Fagområdene holder høyt internasjonalt nivå, og på enkelte områder er de også ledende internasjonalt, for eksempel innen farmakognosi og grunnforskning på G-proteinkoblede reseptorer. I samfunnsfarmasi ønsker man å utvikle samarbeid med apotekkjedene og andre nasjonale og internasjonale aktører. Universitetet i Bergen er også med i samarbeidet om nasjonal forskerskole i farmasi (se NFT nr. 1/2014), som er et viktig tiltak for å utvikle farmasien.
Utdanning og karrieremuligheter
Programutvalgsleder Lone Holst fortalte om utfordringer ved farmasistudiet og omlegging til 3 + 2-løp. Farmasiutdanningen ved UiB oppfyller allerede intensjonene i offentlige dokumenter om felles undervisning og samarbeid med annet helsepersonell gjennom sitt samarbeid med andre fakulteter, utdanningsinstitusjoner og kommuner der målsettingen er å gi studentene trening i tverrfaglig samarbeid i en realistisk arbeidssituasjon. I tillegg har farmasistudentene en del fag sammen med medisinstudentene.
Farmasistudiet og muligheter etterpå ble presentert av provisorfarmasøyt og ph.d. Aase Raddum. Hun kunne berette at det var avlagt 132 mastergrader ved UiB i de ti årene. Åtti prosent av de tidligere masterstudentene jobber nå i apotek eller sykehusapotek.
Det har vært avholdt Alumnidag for uteksaminerte UiB-farmasøyter med flere viktige formål som å holde kontakten med uteksaminerte studenter, skape møtesteder, erfaringsutveksling og nettverksbygging.
Bergensstudentene har allerede i studiet fått internasjonal erfaring ved at fagene galenisk farmasi og klinisk farmasi blir tatt ved School of Pharmacy, University of East Anglia, Norwich (UEA). Professor David Wright, UEA, holdt et spennende innlegg med tittelen «Educating and training pharmacists for the 21st Century». Han pekte på hvordan vi må tenke nytt om utdanning siden det vil stilles andre krav til farmasøyter i fremtiden.
Dekanene Nina Langeland og Helge Dahle takket for det gode samarbeidet og ønsket fortsatt videre satsing på farmasi ved UiB, men kunne ikke love flere studieplasser uten ekstra finansiering.
(Publisert i NFT nr. 4/2014 side 6.)