Fokus på legemiddelmeldingen
Legemiddelmeldingen var i fokus på Legemiddeldagen torsdag 11. juni. I forkant av arrangementet hadde flere aktører avgitt terningkast og en vurdering av meldingens innhold. Denne dagen var det imidlertid åpnet for mer dyptgående kommentarer fra fagfolk i bransjen og debatt mellom ulike aktører på legemiddelområdet.
Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen åpnet Legemiddeldagen med å presentere hovedpunktene i meldingen for de fremmøtte deltakerne. På spørsmål om hvordan forvaltningen skal rekke over de 42 utredningene og 57 vurderingene som skisseres i meldingen, måtte Brein-Karlsen innrømme at hun ikke var klar over at listen var så omfattende. Hun skyndte seg å legge til at de var meget fornøyde med forvaltningens leveringsevne så langt og at de dermed hadde tillatt seg å være offensive på legemiddelområdet.
Positivt for farmasøyter og apotekbransjen
Markus Moe, redaktør i Dagens Medisin, syntes meldingen i stor grad svarer på farmasøyters og Apotekforeningens ønske om å bidra mer til riktig legemiddelbruk. Han mente videre det var sterkt å presentere en så grundig og omfattende melding etter kun to år i regjering. Redaktøren pekte på at det blir viktig for Apotekforeningen at de klarer å følge opp også overfor en kommende regjering som vil få ansvar for å implementere foreslåtte tiltak i legemiddelmeldingen. Dette for å sikre kontinuitet og gjennomføring av foreslåtte tiltak. Moes endelige vurdering endte med en firer eller femmer med terningen.
Er lokalt samarbeid mulig?
Dette var spørsmålet farmasøyt og apoteker Håvard Horn og kommunalsjef omsorg Lars Pleym Ludvigsen i Vestvågøy kommune ble bedt om å svare på under Legemiddeldagen. De fortalte om lokalt samarbeid mellom apotek og kommunehelsetjeneste i Vestvågøy kommune. Som del av pasientsikkerhets-
kampanjen ble kommunen og hjemmetjenesten i 2013 spurt om å være med på et prosjekt, «Samstemming av legemiddelliste og riktigere legemiddelbruk i hjemmetjenesten». Resultatene av prosjektet var så gode at arbeidsmetoden ble videreført og formalisert.
— Tverrfaglige team som gjennomgår pasientens legemiddelbruk fører til en bedre hverdag for pasienten, samtidig som det fører til besparelser i helsesektoren, uttalte Pleym Ludvigsen.
— Men det må forankres på et ledelsesnivå, la han til.
Enighet om prinsipper, ulike syn på videre fremdrift
I paneldebatten møtte Per T. Lund i Apotekforeningen Karianne Tung (Ap), Sveinung Stensland (H) og Ketil Kjenseth (V). Paneldeltakerne måtte si seg enige i at legemiddelmeldingen totalt sett gir en god retning for legemiddelpolitikken i årene som kommer. Med bakgrunn i antall utredninger og vurderinger som skisseres i meldingen uttrykte Lund utålmodighet på apotekbransjens vegne og etterlyste kloke, strukturelle endringer slik at man ikke ender opp med stadig nye utredninger. Tung etterlyste legemiddelgjennomganger i hjemmesykepleien og ikke bare i sykehjem, slik det skisseres i legemiddelmeldingen. Stensland savnet en mer offensiv handlingsplan for kliniske studier i Norge.
Gir legemiddelmeldingen nytt håp for pasienten?
På dette spørsmålet hadde Anne Karin Lindahl, avdelingsdirektør for Avdeling for kvalitetsmåling og pasientsikkerhet i Kunnskapssenteret, en kritisk tilnærming. Hun etterlyste viktige tiltak for å hindre forveksling av legemidler. Videre påpekte hun at omtale av (prosjekter knyttet til) optimalisering av kurveføring manglet helt og det samme var tilfelle for indikatorer for riktig legemiddelbruk. Lindahl delte ut dagens laveste terningkast, en treer.
Avdelingsdirektør i Statens legemiddelverk, Dag Jordbru, reflekterte omkring hovedprioriteringer på legemiddelområdet fremover. Han oppsummerte med at legemiddelmeldingen har ambisjoner på mange områder, men med et tydelig ønske om følgende:
• Bedre oversikt over legemiddelbruken
• Bedre kvalitetssikring av legemiddelbruken
• Bedre informasjon til pasienter og helsepersonell
• Bedre bruk av farmasøytenes kompetanse
• Bedre innovasjonsstøtte
• Helhetlig prioriterings- og finansieringssystem
Samarbeid fastlege og farmasøyt?
I møte mellom leder for Allmennlegeforeningen, Kari Sollien, og Farmaceutenes leder Tove Ytterbø, så det ut til å herske enighet om store deler av utfordringsbildet og at tverrfaglig samarbeid må til for å sikre bedre legemiddelbruk og økt pasientsikkerhet. I en felles kronikk i våres tok Apotekforeningen og allmennlegeforeningene til orde for å sikre felles møteplasser for bedre å kunne dra nytte av hverandres kunnskap – til beste for pasienten. Så gjenstår det å se hvordan dette følges opp, både av foreningene og fra myndighetenes side.
(Publiser i NFT nr. 9/2015 side 10–11.)