Vaksineringen i apotek starter for fullt fra i dag. Apotekforeningenes foreløpige rapporter tyder på at det er stor etterspørsel. 

— De fleste apotekene har i år mulighet til timebestilling, og forhåndsbestillingene viser at veldig mange har fått øynene opp for muligheten til å ta influensavaksinen i apotek, sier fagdirektør i Apotekforeningen, Hanne Andresen.

17 000 har booket hos Apotek 1

På Apotek 1 Frogner satte apoteker Per Carlsson og hans vaksinatører nærmere 80 vaksiner mandag. De fleste har bestilt time, men det er også mulig å droppe innom.

— Det er veldig hyggelig å kunne tilby influensavaksine til kundene. Jeg mener helsetjenester blir viktig for apotekene fremover, sier Carlsson.

Apotek 1 opplyser at 17 000 personer allerede har booket influensavaksine hos Apotek 1.

Alle som vil ha får

Det ser ut som alle som vil ha vaksine i år vil få det. Andresen fra Apotekforeningen oppfatter det som at det er god tilgang på vaksiner i år. 

— Det er ikke noen begrensninger på hvem som kan få influensavaksine i år, slik det var en periode i fjor. Alle som ønsker det skal kunne bli vaksinert i apotek, og med økte mengder bestilt og levert både til FHI og apotekgrossistene skal det være nok vaksiner til at alle som ønsker kan få, sier hun og opplyser at apotekgrossistene skal få levert over 300 000 doser i høst.

Les også: Apotekene får ikke selge vaksine utenfor målgruppene

Apotekforeningen tror det er mange utenfor risikogruppene som vil velge å ta influensavaksinen i år. Da er apotekene et praktisk alternativ. Andresen understreker at alle i risikogruppene også er velkommen i apoteket, men for dem er vaksinen billigere hos legen. Likevel er det flere som velger å ta vaksine i apotek og betale selv, og hun tror det er enda flere som ville synes det er et godt alternativ. 

— Det er veldig synd at ikke apotekene er inkludert i det offentlige influensavaksinasjonsprogrammet, slik at personer i risikogruppene kunne fått subsidiert vaksine og vaksinering også i apotek, sier hun.  

Hun legger til at Apotekforeningen jobber videre for at apotek inkluderes i vaksinasjonsprogrammet og at det etableres en fast takst for vaksinering som kan benyttes også i apotek. Det er noe de vil følge opp ovenfor våre nye helsepolitikere.

Les også: Danmark utvider vaksinasjonsprogrammet

Praktisk på apotek: Julie Andresen synes det er praktisk å kunne ta vaksinen på apoteket. Her får hun stikket av vaksinatør Amalie Knutsen. Foto: Apotek 1