Apotekene rapporterer om at folk strømmer til apotekene for å ta influensavaksine. Apotekene NFT har snakket med rapporterer at det ligger en kø av bestillinger og venter på dem hver morgen. 

— Allerede nå ser vi at mange tusen tar turen innom apotekene for å ta vaksine, sier kommunikasjonssjef i Apotekforeningen, Jostein Soldal. 

Vitusapotek og Ditt Apotek startet som smått med å tilby influensavaksine i 23 apotek i 2017. I 2018 var det rundt 260 apotek som tilbød influensavaksine. Da kom rundt 12 000 til apotek for å ta influensavaksine.

I år har influensavaksinen vært tilgjengelig i cirka 600 apotek i litt over to uker. Allerede er det over 6000 som har tatt vaksinen i et apotek. Alle de tre store kjedene og Ditt Apotek tilbyr influensavaksine og det er mulig å ta den i apotek over hele landet. 

Les også: Forsinket vaksine kan gi hektisk influensasesong

700 000 vaksinedoser forhåndsbestilt

Folkehelseinstituttet (FHI) informerer også om positive vaksinasjonstall. På sin nettside informerer FHI om at det var rekordmange som tok influensavaksine i influensasesongen 2018/2019. Da ble det distribuert 860 000 doser, og dekningsgraden økte i alle målgruppene. I år er det allerede forhåndsbestilt 700 000 doser vaksine, og det ligger an til ny rekord. 

Ta vaksine

En av de som har vært tidlig ute med å ta vaksine, er leder i Farmaceutene, Rønnaug Larsen. Hun tror hun kan tåle en runde med influensa, men hun har mye kontakt med andre gjennom sin jobb og ønsker ikke å risikere å være en smittebærer. Hun mener alle selv må vurdere om de skal ta vaksine, men minner om at du kan være smittet uten å vite det, og da kan du bringe smitten med deg til andre som tåler influensa dårligere enn deg. 

Når det gjelder farmasøyter som har jevnlig kontakt med mennesker i risikogruppene, oppfordrer hun alle til å ta influensavaksinen. 

Standard i for vaksine i apotek

Apotekforeningen mener tilstrømningen av folk som vil ta vaksine i apoteket, viser at vaksinering i apotek er et lavterskeltilbud som øker vaksinasjonsgraden og at apotekene dermed kan bidra til mindre sykdom og bedre folkehelse.

I forkant av årets influensasesong etablerte apotekene og Apotekforeningen en bransjestandard for influensavaksinering i apotek. Den setter krav til opplæring av de som vaksinerer og hvordan vaksineringen skal foregå. Standarden skal sikre at vaksinering i apotek gjennomføres forsvarlig og i samsvar med Folkehelseinstituttets vaksinasjonsveileder for helsepersonell.

— Det viktige er at alle skal vite at apotek som setter vaksine følger den standarden, sier Soldal.