EMA (The European Medicines Agency) sin komité for legemidler til mennesker (CHMP) har anbefalt å godkjenne fem legemidler under sitt møte i juli 2019. 

Ett av legemidlene komiteen har godkjent er Epidyolex. Cannabidiol som er det aktive stoffet i Epidyolex er utvunnet av cannabisplanten, og dermed blir Epidyolex det første cannabisbaserte legemidlet som er godkjent i EU. Legemidlet er en oral løsning og brukes i behandling av epileptiske anfall knyttet til syndromene Lennox-Gastaut og Dravet. 

— Dagens positive holdning fra CHMP for Epidyolex markerer en stor milestein for pasienter og deres familier som kjemper mot to av de kraftigste og mest livstruende formene av epilepsi blant barn. Cannabidiol oral løsning er det første i en ny klasse epilepsimedisin og det første cannabisbaserte medisinen utvunnet av planten til å bli meldt inn til evaluering for europeisk regulering, noe som representerer et historisk gjennombrudd, sier administrerende direktør i GW Pharmaceuticals, Justin Gover i en pressemelding.

Cannabidiol oral løsning ble godkjent til bruk av U.S. Food and Drug Administration (FDA) i juni 2018 under navnet Epidiolex.  

Les også: Lovlig cannabis stopper ikke opioidkrisen

Flere første

I tillegg til Epidyolex anbefalte komiteen å gi betinget markedsføringstillatelse til Vitrakvi (larotrectinib) fra Bayer AG. Vitrakvi blir den første såkalte histologiuavhengige kreftbehandlingen som blir godkjent i EU. Det innebærer at den kan brukes til å behandle ikke-hematologiske svulster (svulster som oppstår utenfor blodet eller beinmargen) med den spesifikke mutasjonen uansett hvor i kroppen svulsten oppsto. 

Behandlingen er godkjent for voksne og barn med solide svulster som inneholder neurotropiske tropomyosin reseptor kinaser (NTRK) fusjonsgener. Behandlingen er anbefalt for pasienter med spredning av svulster som ikke kan fjernes kirurgisk og som ikke har noen andre tilfredsstillende behandlingsalternativer. 

Ny HIV-medisin

CHMP anbefalte også å godkjenne det generiske legemiddelet Deferasirox Mylan (deferasirox) til behandling av kronisk jernoverskudd, parkinsonmedisinen Inbrija (levodopa) og HIV-medisinen Trogarzo (ibalizumab).

De fem legemidlene får markedsføringstillatelse når anbefalingene er godkjent av EU-kommisjonen. Tillatelsen vil da gjelde i EU og EØS.