IMM-modellens «far» på norgesvisitt
Den 23. mars ble det avholdt to ulike gjesteforelesninger i Oslo med professor Michael Scott fra Nord-Irland, en av opphavsmennene til metoden Integrated Medicines Management.
Nasjonal forskerskole i farmasi og Farmasøytisk institutt (FI), Universitetet i Oslo samt Sykehusapotekene HF sto som arrangør da professor Scott gjestet hovedstaden. Det første foredraget, «Medicines Optimisation and clinical pharmacy staff», avholdt han på et seminar på Farmasøytisk institutt. Noen timer senere stilte han opp på Ullevål sykehus med foredraget «From Medicines Management to Medicine Optimisation». Sist-
nevnte seminar, som omhandlet legemiddelbehandling og pasientsikkerhet i sykehus, gis det et lite innblikk i her.
Forbedring av informasjonsflyt
Michael Scott var i sin tid sentral i utviklingen av Integrated Medicines Management (IMM), og på seminaret delte han raust av sine erfaringer. I år 2000 fikk farmasøytene i Nord-Irland et oppdrag fra regjeringen der de skulle jobbe tettere på pasientene for å forbedre legemiddelbruken og redusere de avvikene og feilbehandlingene man så. Scott fortalte om tiltak de har gjort for å bedre informasjonsflyten, som for eksempel legemiddelsamstemming og at farmasøyter er involvert i utskrivningsprosessen fra sykehus.
Noen år foran Norge
Sykehusapotekene HF, ved Liv Mathiesen, Malin Davidsson og Marianne Lea, delte sine erfaringer innenfor samme område. To stortingsmeldinger med legemidler som tema med ti års mellomrom, pasientsikkerhetskampanje og -program og nasjonal strategi mot antibiotikaresistens omhandler problemstillingen. Også på forskningsfronten har vi kommet et skritt videre. OPERA-studien (the Oslo pharmacist intervention study – effect on readmissions) er et eksempel på det. Dette er en randomisert kontrollert studie som gjennomføres ved Generell indremedisinsk sengepost, Oslo universitetssykehus, Ullevål. Hensikten er å undersøke effekten av å ha en klinisk farmasøyt med i behandlingsteamet gjennom hele sykehusoppholdet, på tiden det tar før pasienter gjeninnlegges på sykehus. Til sammen er 423 multisyke pasienter inkludert i studien.
Michael Scott delte sine tanker i forhold til norsk utvikling og sammenliknet den med slik det så ut for noen år siden i Nord-Irland. Det ble en spennende diskusjon, spesielt i forhold til overføring av pasienter mellom sykehus og primærhelsetjeneste.
(Publisert i NFT nr. 5/2017 side 14)