Og 3. november ble forskriften som gir farmasøyter midlertidig rekvireringsrett for Tamiflu og Relenza vedtatt. Bare et par dager senere var alle landets apotek mer eller mindre klare til å skrive ut de to legemidlene til influensasyke nordmenn.

Kaos og moro
— Morsomt, ja. Men det har vært et pes uten sidestykke! sier farmasøyt Astrid Grafsrønningen ved Trekanten Apotek i Bodø.

— De første dagene strømmet folk på. Vi hadde satt inn ekstrafolk, så det gikk som det gjør i julerushet; så vidt. Nå har det heldigvis normalisert seg, forteller hun.

— Den største utfordringen vår er å forklare kunder som ønsker å ha Tamiflu i beredskap, at de ikke kan få det. Vi har ganske restriktive retningslinjer å følge, og her synes jeg media og myndighetene kunne vært tydeligere i kommunikasjonen sin. Folk tror Tamiflu er blitt reseptfritt og forventer nærmest å finne pakningene ved siden av Paracet’en. Det er litt dumt, sier Grafsrønningen.

Pes eller ei, hun håper farmasøytrekvirering er kommet for å bli.

— Dette har vi jo ønsket oss lenge! En evaluering vil forhåpentlig vise at farmasøytene har vært edruelige i utleveringen av Tamiflu og at systemet kan videreutvikles, sier hun.

På Apotek 1 Hygiea i Oslo har hendelsesforløpet vært ganske likt det i nord.

— Pågangen var stor de første dagene, og da var situasjonen ganske kaotisk. Men det har jo gått greit. Og nå er kundestrømmen normal igjen, ifølge apoteker Ivar Grosvold.

— I begynnelsen måtte vi også avvise en del kunder, men dette har stabilisert seg.

— Det er spennende å kunne bidra i en beredskapssituasjon! synes Grosvold, som også håper at den midlertidige rekvireringsretten kan være et steg i retning av å gi farmasøytene enklere forskrivningsrett i fremtiden.

— Bruk oss mer
Det er Anne Markestad, leder i Norges Farmaceutiske Forening (NFF) hjertens enig i.

— Vi har lobbet for farmasøytutlevering siden arbeidet med legemiddelmeldingen i 2004. Når vi nå får den tilliten er det et bevis på at lobbyvirksomhet fungerer. Det handler om å legge grunnlaget for så å hoppe på toget når det går. Det forteller jeg mine nordiske kolleger når de spør hvordan vi fikk det til. Tilfeldigheter godt hjulpet av grundig forarbeid, sier hun.

— Og nå har vi vist myndighetene at vi både er kompetente og villige til å ta ansvar. Farmasøytene har løst oppgaven på en god måte, sier Markestad.

Hun synes det er flott at farmasøytene kan bidra til å øke befolkningens tilgang til Tamiflu og Relenza i den epidemisituasjonen landet er i nå, og slik bidra til å styrke folkehelsen.

— Et godt eksempel på hvordan helsetjenesten kan utnytte den farmasifaglige kompetansen på best mulig måte!

— Så nå håper jeg Norge vil følge andre europeiske land og innføre en ny utleveringsgruppe; kun farmasøytutlevering, sier NFF-lederen.

— Sentrale legemiddelmyndigheter i Europa fatter i økende grad vedtak om at legemidler skal være reseptfrie. Slankemiddelet Alli er ett eksempel. I Nederland er dette produktet klassifisert som «kun farmasøytutlevering», forteller hun.

Inntil videre må norske farmasøyter nøye seg med rekvirering av Tamiflu og Relenza. Forskriften gjelder frem til 1. juli nesteår.

 (Publisert i NFT nr. 12/2009 side 6.)