Polio har vært nesten utryddet i hele verden og Afrika ble erklært poliofritt i 2020. I 2021 ble det kun påvist få tilfeller polio i verden som skyldtes såkalt villsmitte.

— Den dårlige nyhed - som truer endemålet - er, at man til gengæld ser flere og flere udbrud med såkaldt vaccinefremkaldt polio. Denne type polio spreder sig fortsat til nye lande, sier avdelingslege Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut (SSI) i Danmark på instituttets nettsider.

Les også: Vaksinetyper – fra levende virus til mRNA

Vaksinefremkalt polio

Ifølge SSI kan poliovaksinen selv føre til poliosmitte ved bruk av oral vaksine i form av poliodråper. Dråpene inneholder levende, men svekket poliovirus, som passerer gjennom tarmen på de vaksinerte. Ved manglende hygiene kan det så smitte videre til andre, spesielt hvis vaksinasjonsslutningen er lav. Underveis kan virus også endres fra svekket til aktivt igjen, slik at de som blir smittet kan utvikle polio.

Denne formen for poliovirusstammer kalles vaksinederivert poliovirus (VDPV). De finnes som enten VDPV1, VDPV2 eller VDPV3: De tre typer svarer til de tre opprinnelige ville virustypene av polio som er brukt til å lage vaksinene.

Les også: Topper et flott farmasimuseum med vaksineutstilling​​​​​​​

Vill polio påvist i Afrika i 2021

I alt ble det i 2021 kun påvist seks tilfeller av vilt poliovirus mot 140 tilfeller i 2020. De fleste av disse tilfellene ble funnet i Pakistan og Afghanistan, men det ble også påvist ett enkelttilfelle av polio i Malawi i november 2021. Det er første gang siden 2016 et tilfelle av villsmitte er påvist i Afrika.

Vaksinefremkalt polio i 29 land

I alt ble det påvist 621 tilfeller vaksinederivert polio, type VDPV2, i 2021 mot 1079 i 2020, 415 (67%) av dem i Nigeria.

— Lige siden 2016 har antallet af vaccinefremkaldte poliotilfælde været større end antallet af tilfælde med vild polio, opplyser Andersen.

I 2021 ble det påvist utbrudd med vaksinederivert polio, type VDPV2, i fire nye land. Dermed har det vært påvist VDPV2 i 29 land i verden i løpet av 2021. Blant annet har vaksinederivert poliovirus spredd seg fra Nigeria til flere naboland.

— I 12 af landene ser det dog ud til, at smitten er stoppet med at sprede sig, da man ikke har påvist nye tilfælde i mindst seks måneder, understreker Andersen.

Ett av de fire nye landene med utbrudd av VDPV2 er Ukraina hvor det ble påvist to tilfeller i 2021.

Les mer om polio, poliovaksine og vaksinederivert polio på Vaksinebloggen.