Kjenner seg ikke igjen
Hvordan reagerer Legemiddelindustrien på kvoteringskritikken fra NMD? Leder for foreningens distribusjonspolitiske utvalg, Rolf Hustvedt, svarer på vegne av industrien.
Lederen minner om at legemidler ikke er noen utømmelig ressurs.
— Legemiddelindustrien kjenner seg ikke igjen i det bildet som NMD tegner i brevet. Legemidler er ingen utømmelig ressurs, og krever nøye planlegging i produksjon og logistikk for å sikre forutsigbar leveranse til alle aktuelle markeder, og ikke bare Norge.
Fordeling er en nødvendighet
Hustvedt gjør oppmerksom på at globale forhold kan gjøre kvotering til en nødvendighet.
— Norske pakninger er en svært liten del av den globale produksjonen av et legemiddel, og det finnes ikke et kjempestort lager i utlandet som vi bare kan forsyne oss av. I tillegg til at det kan oppstå legemiddelmangel på grunn av virkestoffmangel og problemer med produksjon, transport og distribusjon, er det også mange legemidler som har en generell underkapasitet i produksjonen. I slike tilfeller kan det bli nødvendig å fordele legemiddelet ut fra forventet omsetning i de aktuelle markedene for å sikre best mulig tilgang.
— Hva med påstanden om at det holdes igjen norskmerkede pakninger, selv om det er etterspørsel?
— Dette har jeg aldri hørt om, og jeg ser ikke hvorfor et selskap skulle være interessert i ikke å dekke den reelle etterspørselen av sitt legemiddel i det norske markedet. En pasient i Norge som ikke får sitt legemiddel utlevert på apoteket betyr tapt omsetning for leverandøren.
— Har legemiddelindustrien selv noen uheldige erfaringer med kvoterings- praksisen, i tilfelle hvilke?
— I en situasjon med knapp tilgang på et legemiddel vil det være nødvendig med nøye produksjonsplanlegging for å sikre alle markeder så god tilgang som mulig. Det er alltid uheldig hvis pasienter ikke får tilgang til medisiner, og leverandøren gjør sitt ytterste for å avhjelpe når en mangelsituasjon oppstår ved å gå i dialog med Legemiddelverket, sykehusene og grossistene.
Ansvarliggjøring ingen løsning
Moripen i NMD mener at innehaver av markedsføringstillatelse (MT) bør ha leveringsplikt på linje med grossister og apotek. Hvilke tanker gjør Hustvedt seg om dette?
— Det hjelper ikke med leveringsplikt når årsaken til leveringssvikt er produksjonsproblemer. Det blir ikke mindre produksjonsproblemer dersom det innføres en leveringsplikt. Industrien har, i motsetning til grossistene, interesse i å levere alle legemidler som de har registret og betaler markedsføringstillatelse for. Manglende levering for industrien er det samme som tapt salg.
Han advarer også mot uheldige konsekvenser av eventuelle sanksjoner mot industrien dersom man skulle velge å innføre leveringsplikt.
— Dersom en leveringsplikt skulle medføre sanksjoner i form av bøter, kan man risikere at selskapene avregistrerer legemidler som er i faresonen. Det er ille nok ikke å klare å produsere nok legemidler, og noen vil kanskje vurdere å trekke dem fra markedet hvis man i tillegg til tapt salg også risikerer bøter. Konsekvensen av dette er at man må kjøpe uregistrerte varer. Det er dyrt for samfunnet, men gunstig for grossisten som har fri pris for uregistrerte legemidler. Jeg synes derfor det var klokt av Helse- og omsorgsdepartementet å droppe leveringsplikt for leverandører. Det er heller ikke vanlig å pålegge MT-innehaver leveringsplikt i andre land. Løsningen på leveringsproblemene må derfor finnes andre steder.
— NMD, som det gjelder i denne sammenheng, hevder å ha bevist for sin leverandør at parallelleksport ikke forekommer av de legemidlene man ønsket å få levert. Hvordan opplever du grossistenes åpenhet rundt parallelleksport?
— Jeg kjenner ikke denne konkrete saken, og kan derfor ikke kommenterte den.
— Men, er ikke denne virksomheten en nødvendighet for å få god dynamikk i markedet?
— Fri flyt av varer over grensene er et bærende prinsipp i EØS. Hvis man kun ser på markedsdynamikk, er det kanskje gunstig for en del varer. Legemiddelindustriens hovedoppgave er å sørge for en forutsigbar leveranse av legemidler til norske pasienter. Siden grossister og andre aktørers flytting av medisiner over landegrensene ikke bidrar positivt til tilgangen på et legemiddel, kan man jo spørre hvilken positiv dynamikk grossistenes parallellimport og -eksport av legemidler bidrar med. Parallellhandel med legemidler er altså helt legalt, men det skaper sårbarhet i legemiddelforsyningen over hele Europa, presiserer Rolf Hustvedt.
(Publisert i NFT nr. 5/2014 side 12.)