I oktober avslørte E24 at en leder i Norsk Medisinaldepot (NMD) i et videomøte med leverandører ga klar beskjed om hva de mener om at det selges reseptfrie legemidler utenfor apotekene i LUA-ordningen.

— Så dere som leverandører har to valg: Enten velger dere å være apotekvennlig og satser fullt og helt på oss, eller så velger dere å være LUA-vennlig med de konsekvensene det har. (...) Det å ri disse to hestene samtidig, er i vårt hode helt umulig, sa lederen i NMD ifølge E24.

Han fortsatte med å si at «dere som velger å være LUA-vennlige vil få konsekvenser,» og vise til at Vitusapotek og Ditt Apotek har fjernet varer fra sortimentet de mener er LUA-vennlige fra sortimentet sitt. 

— Det vil bli vanskeligere kår for dere hos oss, både på kort sikt, men ikke minst på lang sikt, sa han ifølge E24.

Les også: Farmaceutene vil ha legemidlene tilbake til apotekene

Konkurransetilsynet reagerer

Nå har Konkurransetilsynet kalt NMD in på teppet. De har hatt et videomøte med selskapet i november og varsler at de vil følge saken fremover.

Avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Beate Berrefjord, sa i oktober at det er bekymringsverdig når aktører går ut med et ønske om å begrense konkurransen i et marked. Hun vil foreløpig ikke utdype hva som ble sagt i samtalene med NMD, men sier til E24 at Konkurransetilsynet vil ha nye samtaler med både LMI, som representerer leverandørene, og NMD.

På spørsmål fra E24 vil hun ikke si om hun tror det kan ha forekommet brudd på konkurranseloven. 

— Det er vanskelig å si. Det vi vet er at de gikk ganske langt i denne videoen, vi fant jo grunn til å reagere, men det er viktig for meg å understreke at vi ikke har tatt stilling til om det er begått et lovbrudd, sier hun til E24.

Hun legger til at NMD, som et av tre store aktører i apotekmarkedet, er stort nok til at de bør være sin rolle bevisst.

Les også: Konkurransetilsynet ønsker flere aktører i apotekmarkedet

Føler seg misforstått

Norsk Medisinaldepot har siden den første saken E24 publiserte, sagt at de føler seg misforstått.

Ifølge E24 skjønner NMD at budskapet i videoen kan oppfattes som negativt, men mener at det ikke handler om å begrense konkurranse, snarere om at man er kritisk til at folk kjøper legemidler som paracet og nesespray i butikk uten farmasøytisk veiledning.

E24 har på nytt spurt NMD om hva som mener med konsekvenser som nevnes i videoen med leverandørene, men har ikke fått svar på dette.

Les også: Farmaceutene er glad for diskusjon rundt salgspress i apotek