International Genetically ­Engine­ered Machine (iGEM) er en gigantisk ­konkurranse som ønsker å spre ideen om ­syntetisk biologi. Tevlingen går ut på å sette sammen gener på nye måter og dermed gi dem nye egenskaper. For ­første gang stiller Universitetet i Oslo (UiO) med et lag, og det består av sju studenter fra ­fagfeltene farmasi, molekylærbiologi, biokjemi, nanoteknologi samt informatikk.

MicrOrganizer

Sumaya Yusuf er farmasi­studentenes representant. Hun er naturlig nok spent før avreisen til USA hvor iGEM-arrangementet avholdes i tiden 30. oktober til 3. november.
— Vi har brukt hele sommerferien på å jobbe med bidraget. Etter en lang ­idémyldring kom vi frem til at bidraget vårt skulle være et system som på sikt kan brukes til å lage småfabrikker. Vi valgte å gi det navnet MicrOrganizer. Selv om ­prosjektet ikke handler direkte om helse, tror vi likevel at ideen kan gi grobunn til ulike ­applikasjoner innen forskjellige felt. Det går ut på å lage et system som, ­populært sagt, kan brukes til å lage organliknende ­strukturer. Målet er å hjelpe ulike ­bakterier til å samarbeide og ­kommunisere for å oppnå konkrete oppgaver og således få bakterier som er ­strukturert som organer, forteller hun.

Anvendelig

Organismer som nettopp bakterier, sopp, planter og endog ­mammalske celler, står nemlig sentralt innen syntetisk biologi.
— Ved å spesifikt endre gener eller ­introdusere nye gener i ­organismer som ­normalt ikke har disse genene, kan man bestemme hva denne ­organismen skal gjøre. Et slikt gen kan ­kalles for en ­biobrikke. Ved bruk av slike ­biobrikker kan man for ­eksempel få ­Aspergillus Niger, en ­muggsopp, til å ­produsere lovastatin, ­forklarer Yusuf.
Hun håper nå at farmasøyter virkelig skal få øynene opp for syntetisk biologi.
— Dette er et felt som ­farmasøyter i utgangspunktet har kjennskap til, muligens ikke slik de aller fleste av oss tenker, slik som rekombinert DNA-teknologi, men bekjentskap i form av de nyeste «biopharmaceuticals» og deres legemiddel­produksjon de siste årene. Syntetisk ­biologi kan helt klart bidra til ­problem­løsninger og bedre vår forståelse av ­sykdommer og legemidler, ­konkluderer ­farmasistudenten, som peker på vaksineutvikling, antibiotika­resistens og ­kreftbehandling som aktuelle områder.

(Publisert i NFT nr. 11/2014 side 15.)