Kontakt mellom NHD og Takeda-ledelsen
I forbindelse med den mulige nedleggelsen av Takeda Nycomeds fabrikk på Elverum har nærings- og handelsminister Trond Giske engasjert seg. NFTs intervjuavtale med ministeren glapp, men statssekretær Jeanette Iren Moen svarer på vegne av departementet.
— Hva kan NHD si om viktigheten av å bevare den type industri Takeda Nycomed på Elverum representerer i Norge?
— Det er viktig å beholde det gode norske kompetansemiljøet. Vi har flere spennende selskaper som springer ut av dette miljøet. Et eksempel er Pronova BioPharma som er verdensledende innen forskning, utvikling og produksjon av legemidler basert på omega-3. En annen innovativ norsk legemiddelbedrift er Photocure, som har sine røtter fra forskningsmiljøet på det norske Radiumhospitalet.
— Ministeren var tidlig engasjert i saken – hva gjør den spesiell?
— Nærings- og handelsministeren og departementet ønsker å være informert om større omstillingsprosesser i norsk næringsliv. I en sak som Takeda Nycomed, som har nesten 200 ansatte, er det viktig å få direkte informasjon fra både ledelse og de ansatte. I denne saken har statsråden også tatt kontakt med konsernledelsen i Japan.
Det er en kjent sak at fabrikken på Elverum har levert solide overskudd. Allikevel vurderer man å flytte produksjonen utenlands, og vi spør departementet hvordan de karakteriserer de nye eiernes holdninger.
— Norge er et viktig produksjonssted, men ikke minst også et viktig forbrukersted. Jeg håper Nycomed-eierne ser mulighetene som ligger i å opprettholde den unike kompetansen, det gode forskningsmiljøet og den store kundegruppen vi har her i landet. Når dette er sagt, er det opp til de involverte partene å se på om videre drift på Elverum er mulig. Bedriften og eventuelle nye eiere må selv ta beslutninger på bedriftsøkonomisk grunnlag. Skulle fabrikken på Elverum bli nedlagt, vil myndighetene kunne bidra i en omstillingsprosess gjennom det ordinære virkemiddelapparatet.
— Ministeren har frontet helseindustri og bioteknologisk industri – hva gjøres konkret for å sikre gode rammevilkår innenfor disse feltene?
— Forskningsrådet har tre store programmer, Verdikt, Nano 2021 og Biotek 2021, som alle retter seg mot medisin og helse. Forskningsrådet står også bak Forny 2020. Programmet skal bidra til å kommersialisere forskningsresultater. Rundt en tredel av porteføljen er helserelatert. NHD la nylig frem strategi for økt innovasjonseffekt i offentlige anskaffelser. Målet er bedre tjenester for folk flest, et mer lønnsomt og omstillingsdyktig næringsliv og bedre ressursbruk i det offentlige.
— Hva med viruslaboratoriene på Folkehelseinstituttet som det nå er besluttet å bygge om? Dette rammer blant annet fiskehelseselskapet Pharmaq, som har hatt ønske om å flytte mer av sin produksjon til Norge. Nå må selskapet vurdere utflagging som en mulig løsning – hva er NHDs kommentar til dette?
— Vi er kjent med problemstillingen knyttet til Pharmaqs leieavtale med Folkehelseinstituttet. Saken håndteres av helse- og omsorgsministeren, sier Jeanette Iren Moen.
Takeda Nycomed har varslet at fremtiden til fabrikken på Elverum skal avgjøres i løpet av mars måned.
(Publisert i NFT nr. 3/2013 side 34.)