Fakta

Flyktningkrisen i Hellas

  • Antallet flyktninger til Europa økte sterkt i 2015  i forbindelse med krigen i Syria, og ikke minst økte trafikken på ruten -mellom Tyrkia og Hellas over øya Lesvos. 
  • Antallet økte fra rundt 50 000 til over 600 000 fra 2014 til 2015.

Dråpen i Havet

  • Humanitær non-profit organisasjon som yter støtte til mennesker på flukt og sprer informasjon om migranters situasjon, med vekt på å hjelpe barn og deres mødre. Distribuerer mat, klær og nødvendig hygieneartikler i tillegg til å arrangere aktiviteter.
  • Har koordinert flere enn 6500 frivillige felt-arbeidere til Hellas og er til stede på Lesvos, Samos, i Nord-Hellas og i Athen-området.

Moria flyktningleir

  • Ofte omtalt som en av de verste flyktningleirene i verden.
  • Leiren er planlagt for 3000 mennesker, men huser rundt det seksdobbelte. (Forskjellige tall brukes, men ifølge ulike observatører skal det være over 20 000 -mennesker der, og antallet stiger jevnt.)
  • Dråpen i Havet er til stede flere steder og organiserer flere aktiviteter i Moria. Blant annet samarbeider de med Kitrinos Healthcare om en medisinsk klinikk.

Kilde: drapenihavet.no, wikipedia.no

Gjør en innsats: Ørjan Leiknes Apeland, Awfa Al-Shamkawy (i midten) og Tran Nguyen har jobbet noen uker i Moria hver, og flere norske farmasøyter er på vei. Foto: Privat

Etter to januaruker som frivillig ­farmasøyt i flyktningleiren Moria på den greske øya Lesvos er leder i Farmasøyter Uten Grenser (FUG), Ørjan Leiknes Apeland, full av inntrykk på både godt og ondt (se også NFT nr. 1/2020). Han beskriver en leir som er skitten, gjørmete og kald hvor folk sover på paller i dårlige telt med elendige sanitærforhold og søppel som flyter overalt. Det er også en del uroligheter, og spesielt er det ­usikkert for kvinner om nettene. Leiren, som opprinnelig var ment for 3000 flyktninger, har vokst langt utover sine grenser og huser nå et ukjent antall ­mennesker. Noen anslår at det er over 20 000 som bor i eller i tilknytning til leiren.  

— Det er spesielt å se så dårlige ­boforhold i Europa, og leiren vokser jo for hver dag som går, sier Apeland som ­forteller at han gikk to runder i leiren med en ukes mellomrom og at det hadde ­kommet mange nye telt på en uke. 

Les også: FUG og Farmaceutene håper farmasøyter får fri til frivillig arbeid
 

Takknemlig

Samtidig er det små lysglimt. Folk ser ut til å holde motet oppe, noen av ­flyktningene har opprettet små butikker og det er ­relativt rolig stemning i leiren på dagen. 

Et av de største lysglimtene er de ­frivillige som gjør det de kan for å bedre situasjonen, blant annet på den ­medisinske klinikken som ­drives av ­Kitrinos Healthcare som den ­frivillige organisasjonen Dråpen i Havet ­rekrutterer helsepersonell til. Klinikken dekker et minstemål av helsehjelp i leiren. Der har så langt tre norske farmasøyter, gjennom FUG, bidratt etter at det hadde gått sju måneder uten farmasøyt. Da den første farmasøyten, Awfa Al-Shamkawy, kom, lå legemidlene i hauger, og legene brukte mye tid på å lete dem frem. 

— Fra den dagen hun kom var legene og sykepleierne så ekstremt positive, sier Apeland som legger til at det ikke bare føles meningsfullt å kunne gjøre en innsats som åpenbart har nytte for mange og at de blir godt mottatt, men det var faglig stas å jobbe på klinikken. 

— Det er sjelden jeg har opplevd så mye takknemlighet for at jeg er et sted som farmasøyt.
 

Legemiddelkaos: Da Awfa kom til klinikken, så det slik ut i legemiddelskapet. 
Foto: Awfa Al-Shamkawy

FUG tar ansvar

Awfa Al-Shamkawy, Apeland og Tran Nguyen har så langt jobbet i flyktning­leiren. I tillegg står Bao Luong, Kristin Sagberg Widén, Niloufar Mozaffari og Stephanie Braute klar til å reise ned for å bidra. 

— Så vi er i hvert fall dekket til midten av mars, konstaterer Apeland som har besluttet at FUG skal ta ansvar og prøve å sikre at det er farmasøyter på plass i klinikken fremover. 

Han understreker at selv om det er mange som har meldt seg, trenger de hele tiden flere og oppfordrer farmasøyter til å delta. 

— Det er viktig at det ikke bare dør ut. Vi må opprettholde det til det ikke er en klinikk der lenger, eller det er offentlig finansiert, slår han fast og legger til at han ser på muligheten for å få med sine søsterorganisasjoner i Danmark og Sverige på prosjektet.  

Les også: Mange arbeidsgivere er positive til å støtte humanitært arbeid

Faglig berikende

Foruten nytten du kan gjøre for mange mennesker i nød, er det flere fordeler for farmasøyter å jobbe på klinikken i flyktningleiren. 

— Det er et tverrfaglig teamarbeid, og du får virkelig brukt faget ditt, sier Apeland som forklarer at legene spør farmasøytene om råd og legger mye ansvar på dem.

— Vi gir faglige råd og blir hørt og lyttet til på en måte som jeg ikke har opplevd i Norge.

I tillegg er det få systematiserte rutiner og retningslinjer, og farmasøyten må vurdere ­legemidler og ta avgjørelser på en helt annen måte enn i en vanlig apotekhverdag i Norge. 

— Du må være litt kreativ og pragmatisk, påpeker han og forteller at noen av flyktningene blir sendt til lokale leger og senere kommer til ­klinikken for å hente ut legemidler.  

— Så da står du som farmasøyt med en resept på gresk hvor du ikke forstår et ord. 

Da må han først få oversatt navnet på legemidlet til et språk han kan. Det viser seg å være et virkestoff han aldri har hørt om, og han må prøve å finne ut hva det er. Utvalget på ­klinikken er lite, og han har kanskje ikke noen ­lege­midler med det virkestoffet, så han må finne et ­alternativ som han tror er cirka det samme og som er godt nok, før han må finne en tolk så han kan forklare pasienten hvordan legemidlet tas. 

Apeland mener de fleste kan gjøre nytte for seg på Lesvos, men han tror det kan være greit å ha apotekerfaring siden de ofte møter ­dagligdagse apotekutfordringer der. Det er en fordel å ha doseringer og en del annen grunnleggende apotekkunnskap langt frem i hukommelsen. Han som selv kommer fra industrien, er glad han fremdeles husker en del av det han lærte på studiet. 

For de som er redde for å reise, under­­stre­ker FUG-lederen at det er trygt på dagen og på ­klinikken, og at de som kommer til klinikken har stor respekt for helsepersonell. 

(Publisert i NFT nr. 2/2020 side 7–10.)