NFT styrker fagprofilen
Norsk Farmaceutisk Tidsskrift har opprettet sin egen fagredaksjon og satser på å gjøre tidsskriftet til en attraktiv publiseringskanal for norske farmasøyter. — En milepæl er nådd, sier redaktøren.
NFTs fagredaksjon står sammen om å styrke tidsskriftets faglige innhold. Fra venstre Ingunn Tho, Berit Smestad Paulsen, Ane Gedde-Dahl, Espen Molden, Anne Elise Eggen, Erik Andrew, ansvarlig redaktør Hanne Nessing og Hedvig Nordeng. Anne Gerd Granås var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Monica Bjermeland
— Jeg er svært fornøyd med å endelig ha fått på plass en fagredaktørgruppe! sier Hanne Nessing, ansvarlig redaktør i Norsk Farmaceutisk Tidsskrift.
— De åtte fagredaktørene våre er profilerte farmasøyter som ivrer både for faget sitt og NFT-arbeidet de nå har valgt å ta del i – et arbeid som over tid vil tjene hele den farmasøytiske etat, håper sjefredaktøren.
Vil motivere til publisering
For nå skal kvalitetssikring av artikler gjennom fagfellevurdering settes i system. Fagredaktørene er allerede i full sving med artikkelrekruttering og gleder seg til å presentere «nye NFT» til leserne utover høsten og vinteren.
— Norge trenger et legemiddelorientert tidsskrift med vitenskapelige, det vil si fagfellevurderte, artikler på norsk, sier fagredaktør og professor Erik Andrew, direktør ved Giftinformasjonen og én av primus motorene bak nysatsingen.
— I så måte er NFT riktig kanal, understreker Nessing.
— Vi håper at de ulike fagmiljøene vil ta godt imot initiativet og bidra i arbeidet – både når det gjelder fagfellevurdering og artikkelskriving, legger hun til.
— Ja, for ett av hovedmålene med innføringen av fagfellevurdering er å stimulere til økt publisering av fagartikler i NFT og slik gjøre norsk farmasøytisk forskning kjent for et bredere publikum, sier fagredaktør Ane Gedde-Dahl, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo.
Fagredaktør Anne Gerd Granås har også høye ambisjoner på vegne av NFT:
— Fagredaksjonen vil forhåpentlig bidra med å gjøre NFT til et tidsskrift det er attraktivt å publisere i, både for unge og etablerte farmasøyter. På sikt håper vi å være med på å heve refleksjonsnivået og kunnskapsnivået hos norske farmasøyter og bidra til en bredere offentlig fagdebatt, sier hun.
Engelske sammendrag på nett
NFT er allerede i dag et vitenskapelig tidsskrift innen disiplinen farmakologi, men nå skal arbeidet med fagfellevurdering av artikler trappes opp. Også i andre disipliner.
— Redaksjonen har jobbet i flere år for å styrke NFTs faglige profil. Når vi har kommet ordentlig i gang med det faglige vurderingsarbeidet, går vi for å utvide disiplinen til å gjelde eksempelvis galenisk farmasi og samfunnsfarmasi, sier Nessing.
— Og gjennom Farmatid.no kan vi nå ut til enda flere legemiddelinteresserte personer enn tidligere. Vi legger derfor opp til å publisere et engelsk sammendrag av alle originalartikler og oversiktsartikler på nett, noe som også vil kunne fange opp internasjonale legemiddelinteresserte, forteller hun.
Det var i forbindelse med Helse- og omsorgsdepartementets (HODs) innføring av nytt målesystem av forskningsresultater i 2003 at NFT fikk statusen vitenskapelig tidsskrift på nivå 1 sammen med Tidsskrift for Den norske legeforening, Tidsskrift for Norsk Psykologforening, Den norske tannlegeforenings Tidende og Fysioterapeuten. Den første målingen ble gjort i 2004. Da ga artikler i tidsskriftet 8,75 publiseringspoeng. I 2005 publiserte NFT fem vitenskapelige artikler. Til sammenlikning publiserte Legeforeningens tidsskrift 111 artikler og Fysioterapeuten seks artikler samme år.
— Vi ønsker at det nye målesystemet skal fungere som et insentiv til økt produktivitet og kvalitet på forskningen, opplyser HOD i etinformasjonsskriv om måleordningen.
Målesystemet fordeler ressurser til forskningsmiljø som kan dokumentere gode forskningsresultater. Det er Universitets- og høgskolerådet (UHR) som har ansvaret for drift og utvikling av systemet.
Dette er NFTs fagredaktører:
Ingunn Tho, førsteamanuensis, Universitetet i Tromsø
Håper fagredaksjonen vil være med å bidra til et sterkere faglig fokus og gjøre NFT til et interessant forum for formidling av forskningsresultater på norsk – som et supplement til internasjonal publisering på engelsk.
Hovedansvarsområde i NFT: Galenisk farmasi; legemiddelproduksjon,
legemiddelteknologi, fysikalsk farmasi og biofarmasi
Anne Gerd Granås, førsteamanuensis, Universitetet i Bergen og rådgiver, Apotekene Vest HF
Håper fagredaksjonen vil gjøre NFT til et tidsskrift det er attraktivt å publisere i og bidra til at kvaliteten på fagartiklene blir bedre.
— På sikt håper vi å være med på å heve refleksjonsnivået og kunnskapsnivået hos norske farmasøyter og bidra til en bredere offentlig fagdebatt.
Hovedansvarsområde i NFT: Samfunnsfarmasi, klinisk farmasi og farmasøytisk praksis
Ane Gedde-Dahl, førsteamanuensis, Høgskolen i Oslo
Håper fagredaksjonen ved innføring av fagfellevurdering vil stimulere til økt publisering av fagartikler i NFT og slik gjøre norsk farmasøytisk forskning kjent for et bredere publikum.
Hovedansvarsområde i NFT: Farmakologi
Espen Molden, forsker, Universitetet i Oslo og Diakonhjemmet sykehus
Håper fagredaksjonen vil bidra til å gjøre NFT til en attraktiv publiseringskanal for fagfolk og forskere og til et enda mer sitert tidsskrift i populærmediene.
Hovedansvarsområde i NFT: Farmakologi
Hedvig Nordeng, førsteamanuensis, Universitetet i Oslo
Håper fagredaksjonen vil medvirke til at NFT blir et tidsskrift med flere fagartikler av god, vitenskapelig kvalitet og farmasifaglig relevans.
Hovedansvarsområde i NFT: Samfunnsfarmasi, farmakoterapi og
farmakoepidemiologi
Berit Smestad Paulsen, professor, Universitetet i Oslo
Håper fagredaksjonen vil medvirke til større fokus på forskningen som skjer innen farmasøytiske områder i Norge, både ved lærestedene og andre institusjoner.
— Fagredaksjonen bør også oppmuntre unge farmasøyter til å publisere prosjektene sine, både på master- og doktorgradsnivå – populærvitenskapelig, slik at de fleste norske farmasøyter får innblikk i det som rører seg.
Hovedansvarsområde i NFT: Utdanning, farmakognosi, legemiddelkjemi og
legemiddelanalyse
Erik Andrew, direktør, Giftinformasjonen og professor 2, Universitetet i Oslo
Håper fagredaksjonen vil øke mengden samfunnsrelaterte artikler i NFT, noe han tror vil bidra til å styrke NFT som et samlende tidsskrift for farmasien og andre legemiddelinteresserte.
— Norge trenger et legemiddelorientert tidsskrift med vitenskapelige, det vil si fagfellevurderte, artikler på norsk.
Hovedansvarsområde i NFT: Farmakologi og toksikologi
Anne Elise Eggen, cand.pharm., Instituttfor samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø
Håper fagredaksjonen vil hjelpe å skaffe norsk farmasi et tidsskrift av god faglig kvalitet på lik linje med det norsk medisin har.
— Målet må være å på sikt skape et fagtidsskrift for farmasøyter med en egen fagredaktør og et etablert system for fagfellevurdering som sørger for god kvalitet på artiklene.
Hovedansvarsområde i NFT: Legemiddelepidemiologi,
legemiddelbruksundersøkelser, legemiddelpolitikk og legemiddelkontrol
MERK: Artikler innen andre områder enn nevnt over blir også dekket.
(Publisert i NFT nr. 7–8/2008 side 14–15.)