Faren til farmasøyt Aud Reidun Morstøl er Bredo Morstøl (1900–1989), best kjent som Frozen Dead Guy, etter at sønnesønnen Trygve Bauge fikk ham frosset ned og sendt til USA da han døde i 1989. Siden 1993 har han ligget nedfrosset i et skur på Bauges eiendom i byen Nederland i Colorado-fjellene. Bauge selv ble utvist fra USA i 1994 fordi han ikke anerkjenner pass- og visumordninger, og han har ansatt lokale vaktmestre som sørger for at det alltid er nok tørris rundt bestefarens kiste, som er en tank med flytende nitrogen.

Mye oppmerksomhet rundt den norske nedfrosne bestefaren

Bauge var tidlig ute med ideer om nedfrysing og håp om å kunne vekkes til live i fremtiden. Det vekket stor oppmerksomhet både i Norge og USA, og ikke minst i den lille byen hvor Morstøl ligger. I første omgang skapte det kontroverser og en dom krevde at han skulle flyttes, men på grunn av all oppmerksomheten saken vekket ble det til slutt godtatt at han ble liggende, og Grandpå Bredo ble en lokalkjendis. 

Frozen Dead Guy Days

Siden 2002 har Frozen Dead Guy Days blitt arrangert i Nederland hvert år i mars. Dagene innebærer blant annet kisteløp, begravelsesbilparade, isbading, Frozen Dead Guy-lookalike-konkurranse og en frossen t-skjortekonkurranse som går ut på å ta på seg en nedfrosset t-skjorte så fort som mulig. I tillegg blir det arrangert turer til skuret hvor Grandpa ligger. I 2019 var det rekorddeltakelse med 25 000 deltakere, men på grunn av koronapandemien har festivalen blitt avlyst de to siste årene. 

Kisteløp: Et lag skal bære en kiste med en deltaker i fortest mulig gjennom en hinderløype. Foto: CL Baker/Flickr

Farmasøyten fryses ned

Aud Reidun Morstøl var ifølge Dagens Næringsliv farmasøyt og apoteker som på 1970-tallet pusset opp og drev Nordstjernen apotek i Oslo. Hun flyttet til Nederland i Colorado på 1990-tallet for å være sammen med sin døde far og sønn, men ett år etter at sønnen Trygve Bauge ble utvist flyttet hun tilbake til Norge. Hun ble født 16. mai i 1930 og døde 13. januar 2021. I en artikkel om henne og Bauge siterer DN testamentet hennes som sier:

«Verdien av boet (bankkontoer, hus, malerier og annet innbo) skal etter at min nedfrysing er betalt, tre nedfrysningplasser er kjøpt og mitt og min fars lik er overført til disse, settes av til senere nedfrysing av min sønn og vår (min, min sønns og min fars) langsiktige reanimering.»

Hun ble fraktet til Cryonics Institute i Michigan i USA litt over en måned etter at hun døde og ble flyttet fra reisekisten til båren som til slutt ble plassert i en vakuumisolert kjøleenhet med flytende nitrogen. Hun ble gradvis nedkjølt fra 79 minusgrader til 195 minusgrader i Michigan.

Bauge har også en forhåndsavtalt plass ved instituttet i Michigan, og han ønsker å samle hele familien på ett sted, så det kan spøke for Frozen Dead Guy Days.

Isbading: Isbading er en viktig del av festivalen. Foto: Misty Faucheux/Flilckr