Torsdag kveld kunne Per Gisle Djupesland ta imot den prestisjetunge innovasjonsprisen European Inventor Award som deles ut av det europeiske patentkontoret (EPO).

Djupesland vant prisen for en nesepumpen med deres Exhalation Delivery Systems (EDS) som sikrer at medisinpartikler havner høyere opp i nesen og bihulene og reduserer risikoen for at medikamentene når lungene. Apparatet et utviklet og kommersialisert gjennom selskapet Optinose som Djupesland opprettet i 2000.

Foreløpig brukes apparatet til behandling av migrene og kronisk bihulebetennelse med polypper og selges kun sammen med de to tilhørende medisinene som Djupesland og kollegene har utviklet, men andre bruksområder vurderes.

Enorm anerkjennelse

Djupesland er glad for prisen, og ble intervjuet av NRK da seieren var et faktum. 

— Dette er en enorm anerkjennelse. Juryen er uavhengig, og så vidt jeg vet er det sendt inn flere 100 forslag innen alle kategorier. Ikke bare innen medisin, sa han til NRK.

Apparatet er bare på markedet i USA, men Djupesland har tro på at apparatet blir tilgjengelig i Europa i fremtiden. 

— Vi skulle veldig gjerne hatt det på markedet i Europa. Men det er vanskeligere i Europa enn i USA, sa Djupesland til NRK.

European Inventor Award gis til oppfinnere, enkeltpersoner eller lag som gjennom banebrytende arbeid forbedrer livene våre, fremmer teknologi og skaper arbeidsplasser. Djupesland fikk prisen i kategorien industri.

Djupesland

I følge forskning.no har Per Gisle Djupesland mastergrad i medisin fra Universitetet i Oslo i 1982. Han fikk sin doktorgrad i nasal aerodynamikk fra Universitetet i Oslo i 1999. Han er spesialist i øre-nese-halssyskdommer med spesialisering i rhinologi og har mer enn 25 års klinisk erfaring.

Han arbeidet som øre-, nese- og halsspesialist og var stipendiat ved Universitet i Oslo fra 1996-2000. Djupesland jobbet også som klinisk forsker ved et barnesykehus i Toronto, Canada.

Djupesland har skrevet mer enn 60 fagfellevurderte artikler i internasjonale medisinske tidsskrifter og har holdt foredrag på en rekke internasjonale vitenskapelige konferanser.

Djupesland har 26 europeiske patenter, inkludert EP2340865 gitt i 2016 for nasale leveringsanordninger.