Reaksjonene lot ikke vente på seg da Takeda Nycomed annonserte at de ville legge ned fabrikken, ­særlig fordi den gikk med overskudd. Dette har ikke påvirket prosessen, og fra våren 2015 legger selskapet ned all produksjon på ­Elverum. Nå blomstrer igjen ­optimismen etter at Strandmoen Næringsutvikling AS (SNU) har kjøpt fabrikken på hva som beskrives som gode betingelser.

Leieproduksjon

Helt siden nedleggelsesplanene ble kjent, har Elverum kommune og de ansatte ved fabrikken arbeidet for å sikre ­arbeids­plassene, anlegget og kompetansen.
«Takeda har vært opptatt av å finne en løsning for fabrikken med intensjonen om å skape arbeidsplasser. ­Takedas bidrag er å selge eiendommen til betingelser som gjør det enklere å starte ny ­virksomhet», heter det i en pressemelding fra SNU.
Selskapet ble startet for å ha en ­formell organisasjon som kunne ta fatt på forhandlinger med mulige kunder av ­farmasøytisk leieproduksjon i fabrikken.
«Aksjonærene i SNU, som er ­med­arbeidere i Takeda Nycomed og et antall eksterne ressurser, har nedlagt et ­betydelig arbeid for å sikre drift i ­lokalene etter ­nedleggelsen. Per i dag har SNU så mange interessenter som ønsker ­leieproduksjon i anlegget, at aksjonærene har stor tro på at de skal klare å starte leie­produksjon i annet halvår 2015», ­opplyser selskapet.

Med kommunen på laget

Elverum kommune har hele tiden vært ­opptatt av å bidra til at arbeids­plasser i Elverum kan opprettholdes og ­videre­føres. Skulle det ikke lykkes de nye eierne å starte ny produksjon i ­fabrikken, vil ­kommunen tre inn i kjøpsavtalen og overta hele ­eiendommen på samme betingelser som SNU.
Også hos Takeda Nycomed er man ­fornøyde med løsningen.
— Takeda er svært fornøyd med at det er funnet en løsning for fabrikken og en ny eier som kan opprette nye ­arbeidsplasser i Elverum, sier administrerende direktør Bjørn Lie i Takeda Nycomed.

(Publisert i NFT nr. 11/2014 side 7.)