På nett med faget
Han hudfletter apotekkjedene for åpen verdensvev. Nei, vi snakker ikke om redaktøren i Aftenposten. Mannen heter Morten Jonassen og er Farmatids diskusjonsoppvigler. Eller blogger, som det også kalles.
— Diskusjoner i fagmiljøet må holdes varme! Det skaper engasjement. Og Farmatid trenger alle stemmene bransjen kan by på; studenter, pensjonister, apotekere, innvandrere (også de svenske og polske), kommunefarmasøyter, offentlig ansatte, industriansatte – og gjerne også andre faggrupper og publikum, sier Morten Jonassen.
— Jo flere synsvinkler, jo bedre!
— Etterlengtet
I mars engasjerte Norsk Farmaceutisk Tidsskrift (NFT) Jonassen til å mene noe om stort og smått innen farmasifeltet på hjemmesiden Farmatid.
— Helt siden oppstarten av Farmatid høsten 2007, har vi ønsket oss bloggere. Vi har kommet med oppfordringer både via NFT og Farmatid, men ingen har meldt seg. Da Morten Jonassen tok kontakt med NFFs sekretariat i vinter, med spørsmål om diskusjonsfora for farmasifaglige emner, grep vi fatt i ham. Og han var modig nok til å ta utfordringen, sier ansvarlig redaktør Hanne Nessing fornøyd.
Hittil har det blitt fem blogger. Og reaksjonene fra publikum har ikke latt vente på seg.
— Kjempebra! Det er ikke lett å få beskjedne farmasøyter i tale. Vårt ønske er at bloggene kan føre til mange og gode meningsutvekslinger, uttaler redaktøren.
Ikke minst håper hun at Jonassens tanker kan inspirere andre som er nysgjerrige på blogging.
— Og vi vil gjerne ha flere åpenhjertige farmasøyter. Går du med en blogger i magen? Kontakt redaksjonen! oppfordrer hun.
— Jeg håper vi kan holde fart i disse farmasidiskusjonene, enten på nettet, i NFT eller ved sosiale møter som Farmasispinn, sier bloggeren selv.
Og han er ikke redd for å gå tom for emner med det første.
— For hver blogg jeg skriver, dukker det opp ideer til minst to nye, lover han de trofaste leserne sine.
Som for eksempel de mange nye utfordringene som har dukket opp i kjølvannet av apotekliberaliseringen her i Norge.
— Dette skrev jeg et leserbrev om i NFT i fjor høst, og ventet spent på en etterfølgende debatt. Skuffet måtte jeg innse at det ikke kom noen reaksjon. Jeg trøstet meg selv med at alle leserne var enige i det jeg skrev og ikke følte trang til å si meg imot, mens kjedene på sin side helst ikke ville blåse liv i glørne.
Farmatid-bloggen har han derimot fått respons på.
— Kanskje leserbrev er litt avleggs, og at folk heller vil svare spontant på et nettforum enn å sende en god gammeldags e-post? undres han.
Fagidiot på flere felt
Jonassen var ferdig utdannet cand.pharm. fra København i 2008. Masteroppgaven i klinisk farmasi ble utarbeidet ved University of Tasmania i Australia sammen med den danske farmasøytkjæresten Helle Dalgaard Sørensen.
— Hovedoppgaven ble en suksess; vi er nå samboere! avslører han.
I praksisen, som de gjennomførte i Norge, jobbet de med legemiddelrelaterte problemstillinger ved et sykehjem.
— Men også industrifokuset i Danmark og det kliniske fokuset i Australia har satt sitt preg på farmasøyten i meg, forteller han.
Jonassen har alltid vært interessert i legemidler.
— Egentlig skulle jeg bli forsker og jobbe med utvikling av legemidler. Praktisk legemiddelformulering med granulering og emulsjoner var et favorittfag på studiet. Men valgfaget Klinisk praksis med et halvt år på Rigshospitalet i København vekket nysgjerrigheten for klinisk farmasi og samfunnsfarmasi.
Etter utdanningen har han jobbet som sykehusfarmasøyt itilvirkningsavdelingen på Sykehusapoteket Lørenskog. For tiden avtjener han ett års førstegangstjeneste som løytnant og hjerneforsker hos Forsvarets Forskningsinstitutt på Kjeller.
— Her lever jeg ut forskerdrømmen, mens jeg tenker på klinisk farmasi, apotek og samhandling, sier Morten Jonassen.
For oversikt over bloggene, se www.farmatid.no/id/3597.
(Publisert i NFT nr. 4/2010 side 17.)